NRK Meny
Normal

Vemodig avskjed for fylkesråder

Det var sterke følelser i sving på Fylkestinget da Senterpartiets to fylkesråder, Jon Tørset og Liv Julie Wågan, forlot sine plasser.

Jon Tørset og Liv Julie Wågan forlater fylkesrådet i Nordland

TAKKER FOR SEG: Jon Tørset (Sp) og Liv Julie Wågan forlot fylkesrådet onsdag morgen.

Foto: NRK

Det skjedde onsdag morgen, etter en lang strid med fylkestingsgruppen, og innad i partiet, om fylkesbudsjettet. Sermonien der det ble kunngjort at de to fylkesrådene måtte gå, var svært kort og formell.

Video nsps_upload_2008_12_3_20_22_40_2645.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

(Video: Fylkesråder går av)

Fylkesrådsleder Odd Eriksen fortalte forsamlingen hvorfor Tørset og Wågan måtte gå, og da de to gikk gjennom fylkestingssalen, reiste alle representantene seg, og gruppeleder for Senterpartiet, Ann-Hege Lervåg, som i sterk grad bidro til at fylkesrådene måtte gå, ga dem begge en klem.

Historisk dag

Det ble skapt politisk historie i fylkespolitikken i dag. For første gang måtte to fylkesråder gå på grunn av en politisk situasjon, og Jon Tørset ser en sammeneng med det som har skjedd og at fylkeskommunen har innført parlamentarisme.

Han mener en av årsakene til den politiske krisen i fylkestinget kan være at det ikke har sunket tungt nok inn hos representantene at det nå er parlamentarismen som gjelder. Han mener dette gjelder hele fylkestinget.

Brutte løfter

Fylkesrådsleder Odd Eriksen er imidlertid ikke villig til å forklare det som har skjedd med parlamentarismen. Han viser til måten fylkestingsgruppa til Senterpartiet opptrådte på, og at avtaler mellom de samarbeidende partiene ble brutt.

Siden Jon Tørset fortsatt nå er fylkestingsrepresentant, har de borgelige partiene argumentert for at han burde omgjøre sin beslutning om ikke å tiltre Senterpartiets gruppe på Fylkestinget. Tørset er på glid, men han vil være trygg på at han har partiets tillit når han kommer tilbake til fylkestinget, og han mener denne tilliten må komme fra årsmøtet til partiet i februar.

Kort fartstid for Wågan

Liv Julie Wågan fikk svært kort tid i jobben som fylkesråd for næring. Og når hun nå pakker og drar hjem til gården på Sømna, er det spesielt to oppgaver hun har startet på som hun håper blir videreført. Den ene oppgaven handler om strømkabelen til Træna, og den andre handler om å få til kriterier som sikrer at småoppdretterne får de 15 nye oppdrettskonsesjonene som nå tildeles.