NRK Meny
Normal

Velstandskysten

Kystfolket bruker NRKs direktesendte program fra hurtigruteskipet «Nordnorge» til å fortelle resten av landet at det er stolte av å leve nær havet, skriver NRK-kommentator Knut Eirik Olsen.

Det er også et selvbevisst folk som gir beskjed om at kysten ikke bare er vakker, men at de lever godt av fiske, opprett og oljen på havbunnen.

Bildene fra hurtigruteskipet viser et folk som har det materielt godt.

Store hus og vakre hager

Det er umulig å ikke legge merke til velstanden lang leia. Husene er store, hagene er vakre og de mange lystbåtene som går i konvoi sammen med Nord-Norge inn mot anløpsstedene, forteller at folk har råd til den ekstra luksusen det er å ha båt.

Norges pengebinge

MS Nordnorge i Bodø

MS Nordnorge i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Den store oppslutningen fra folk som lever og bor langs hurtigruteleia om NRK2-programmet overrakser de aller fleste, og markedsføringseksperter kappes om å tippe hvor stor reklameverdien av programmet er for Hurtigruten.

Å kvantifisere verdien i kroner av TV-programmet er et poeng i seg selv, men det er hvordan man vil forvalte denne folkelige oppslutningen om eget liv, og støtte til hurtigruteskipene, som er mest interessant å dvele med.

Landets pengebinge

Havområdene utenfor kysten av Norge har blitt landets pengebinge som gir folk velferd, og det må være lov å antyde at det økonomiske tyngdepunktet i Norge er på god vei til å flyttes fra de indre strøkene av landet til kysten.

Og med økonomisk makt følger politisk makt.

Trygve Hegnar, Petter Stordalen og de andre storaksjonærene i selskapet Hurtigruten har sett dette, og nå vil de kapitalisere på at kysten av Norge også er en turistmagnet som kan utvikles videre.

Folk som bor langs kysten, får ofte følelsen av å ikke bli sett av de andre i Norge. De vet at de har en historie å fortelle om å bygge nye næringer og samfunn.

Mobiliserer

Derfor mobiliserer kystfolket akkurat nå.

Direktesendingen fra hurtigruteskipet Nord-Norge er midlet som skal vise hele landet at kysten ikke er en utkant, men tvert i mot en vital del av Norge. Gjennom lystbåt-konvoiene og massive oppmøter på kaiene, sier lystig at de har planer om å komme sterkere også i framtida.