NRK Meny
Normal

Vegvesenet droppet anbud: – Å lyse ut oppdraget kan vanskelig forsvares

Det haster å gjøre fylkesvei 76 i Brønnøy farbar, mener Statens vegvesen. Derfor har de gitt oppdraget til Hæhre Entreprenør AS, uten en tradisjonell anbudsrunde.

Tosenveien, fylkesvei 76

I begynnelsen av april tok flere ras med seg fylkesvei 76 i Tosbotn. Veien har vært stengt siden.

Foto: Henrik Lissman / Statens vegvesen

I begynnelsen av april tok flere ras med seg fylkesvei 76 i Tosbotn. Veien har vært stengt siden og det var frykt for at oppbyggingen ville bli en langvarig og kostbar affære.

Men allerede i midten av juli kan veien igjen være farbar, melder Statens vegvesen.

Torbjørn Naimak, regionvegsjef i Statens vegvesen

Regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Stengingen har rammet folk, næringsliv, offentlig beredskap og tjenesteyting i flere kommuner. Derfor er det viktig både for vegeier Nordland fylkeskommune og for oss å få reetablert forbindelsen så fort som mulig, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen.

Ingen anbudsrunde

For å fortgang i prosessen har Vegvesenet gjennomført en såkalt direkteanskaffelse. Det er regionvegsjef Naimak som har besluttet å bruke unntaksbestemmelsene i forskrift om offentlige anskaffelser for å kunne inngå en avtale med en entreprenør, uten en tradisjonell anbudsrunde.

– Å lyse ut oppdraget vil ta lang tid, og kan vanskelig forsvares sett opp mot konsekvensene det har for tusenvis av mennesker ikke å ha en forbindelse til E6. Ved at vi kommer i gang nå, kan vi åpne vegen flere måneder tidligere enn vi ellers kunne ha gjort, sier han.

Fylkesvei 76 i Tosbotn i Brønnøy

Fylkesvei 76 i Tosbotn i Brønnøy har vært stengt siden april og har gjort at innbyggeren i Brønnøysund ikke har hatt veiforbindelse til E6.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi er utålmodige

Det er Hæhre Entreprenør AS som skal gjenopprette vegforbindelsen mellom søndre Helgeland og E6.

Arbeidet starter førstkommende mandag.

Det er fylkesråd for samferdsel Willfred Nordlund (Sp) fornøyd med.

– Vi er utålmodige på at veien skal åpne så fort som mulig, så dette er veldig bra. Spesielt for de som er berørt av raset hver dag; fastboende, næringsliv og turister, sier samferdselsråden.

Kontrakten med Hæhre har en verdi på om lag 16,5 millioner kroner uten merverdiavgift. Hva den totale kostnaden med veistrekningen vil bli er enda ikke klart.

Willfred Nordlund, fylkesråd

– Alt arbeid skal være ferdig i løpet av høsten, forteller fylkesråd Willfred Nordlund.

Foto: Frank Nygård / NRK
Laster kart, vennligst vent...