Hopp til innhold

Vegmyndighetene vil at politiet skal straffe ulydige bilister

Du risikerer over 5000 kroner i bot dersom kjører over ei stengt bru. Men det hører til sjeldenhetene at politiet skriver ut slike bøter. – Bør prioriteres høyere, mener Vegdirektoratet.

På Saltstraumbrua er det i kveld sterk vind på over 33 meter per sekund. Likevel kjører flere biler over den stengte brua.

Saltstraumbrua i Bodø kommune stenges automatisk ved vind over 32 meter per sekund, og er mandag kveld stengt i perioder, men politiet rapporterer at flere biler trosset signalet om stengt bru.

I går skjedde det igjen. Kraftig vind med orkan i kastene gjorde at både Saltstraumbrua i Bodø og Helgelandsbrua mellom Alstahaug og Leirfjord ble stengt. Likevel kjørte flere bilister på rødt, tilsynelatende helt uten respekt for lyssignalet som varslet orkan i kastene.

Saltstraumen bru

På Beauforts vindskala tilsvarer 32,7 sekundmeter orkans styrke, og at vinden går i 118 kilometer i timen. Her fra Saltstraumen i fjor, hvor styrken er 42 sekundmeter.

Foto: Nils Blom

En bilist opplevde å få takboksen revet av på Saltstraumbrua i den kraftige vinden.

– At de tør. Når vi stenger ei bru er det fordi det er god grunn til det, sier distriktsveisjef Kjell Skjerve til NRK.

Politiet: – Må prioritere

Saltstraumbrua reguleres automatisk og stenges dersom vindstyrken passerer 32 sekundmeter. Blir du tatt, svir det godt i lommeboka. Bøtenivået ligger på rundt 5000 kroner. I verste fall kan sertifikatet ryke. Men det er langt mellom slike bøter, innrømmer politiet både i Salten og på Helgeland.

– Vi må prioritere hvilke oppdrag vi skal rykke ut på. Men publikum skal ikke føle seg for trygg på at politiet ikke står der, sier påtaleleder Margrete Torseter i Salten politidistrikt.

Ifølge Torseters kollega på Helgeland kan ikke politiets innsats kun måles i antall bøter.

– Synlig politi virker forebyggende. Politiet rykker ofte ut i slike situasjoner, og da er det ingen som passerer, sier hun til NRK.

Vil ha flere bøter

Kjell Skjerve

– Å krysse en stengt bru er brudd på vegtrafikkloven og kan dessuten være farlig. Du tar ikke bare en risiko selv, men kan også sette andre liv i fare dersom du får behov for redning, sier distriktsveisjef Kjell Skjerve.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Vegdirektoratet oppfordrer politiet til å prioritere denne oppgaven høyere, og skrive ut flere bøter.

– Antall sjåfører som blir tatt og bøtelagt er lavt i forhold til alvorlighetsgraden. Vi vet at bøter har en avskrekkende virkning, sier Christiansen.

Ifølge Vegdirektoratet er ulydige bilister en kjent problemstilling både på bruer og i tunneler.

– Disse bilistene setter ikke bare seg selv i livsfare, men også bergingsmannskaper dersom uhellet er ute. Derfor må det sanksjoneres, sier avdelingsdirektør Ivar Christiansen i Vegdirektoratet.

Vegdirektoratet vurderer andre tiltak som kan hindre folk å krysse stengte bruer og tunneler, som fotobokser og fysiske bommer.

(artikkelen fortsetter under)

Tilhenger på vogntog veltet på Åselibrua under Narve-stormen i 2006.

Tilhenger på vogntog veltet på Åselibrua under Narve-stormen i 2006. Det var etter Narve at både Saltstraumbrua og Åselibrua fikk lyssignal.

Foto: Statens vegvesen

Distriktsveisjef Kjell Skjerve i Bodø håper og tror at folk flest respekterer lysskiltene problemstillingen med uvettige sjåfører.

– Vi forventer at folk forstår at de ikke skal kjøre mot rødt lys. Når det lyser gult skal bilistene ta seg i akt. Det gjelder særlig spesielle kjøretøy, som kassebiler, campingvogner og busser i persontrafikk, sier han.

Bilister trosser lyssignal og kjører over stengte bruer i uvær

En postbil kjører over den stengte brua over Saltstraumen i fjor vinter.