Hopp til innhold

Sp-Vedums sykehusforslag er det nesten ingen som støtter

Trygve Slagsvold Vedum var mandag i Sandnessjøen for å støtte den lokale sykehuskampen. Men forslaget til Sp-lederen er 15 av 17 kommuner på Helgeland uenig i.

Vedum og bunadene

Mange ville ha en bit av senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum da han var i Sandnessjøen, mandag.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Senterpartiet mener at Helgeland bør ha to likeverdige sykehus med akuttfunksjoner. Dette er en enorm kyst som skaper helt andre transportutfordringer om man er på det flate østlandet.

Akkurat som statsminister Erna Solberg for en uke siden, var Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mandag på besøk i Sandnessjøen.

Der møtte han de bunadskledde demonstrantene som frykter for sykehustilbudet på Helgeland.

Men i dette spørsmålet er ikke den distriktsvennlige partilederen på linje med lokalpolitikerne. Hele 15 av 17 kommuner på Helgeland vil ha ett stort sykehus i regionen. Det kommer fram i en oppsummering av høringssvarene som er gitt (Bindal er ikke medregnet i oppsummeringen som du kan se nederst i denne saken).

Leder for Sør-Helgeland regionråd, Britt Helstad, forklarer det enkelt:

– Da vi fikk tallene på bordet i fjor høst, så ble vi fort enig om at man ikke trenger å være rakettforsker for å se at det ikke er økonomi til to sykehus.

Det store spørsmålet nå er bare hvor det ene sykehuset skal ligge.

Bunad i Sandnessjøen

Bunadsgeriljaen hadde et godt oppmøte i Sandnessjøen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Tar gjerne imot pengene

I dag består Helgeland av tre sykehus, i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen. Men i mars kom Helgelandssykehusets ressursgruppe med sin anbefaling – nemlig at Helgeland bør ha kun ett sykehus, som bør plasseres i Mo i Rana.

Forslaget har møtt store protester fra kommunene sør for Korgfjellet, som frykter lang reisevei og tap av arbeidsplasser.

Britt Helstad (Ap) er også ordfører i Bindal kommune og sier at to sykehus ikke er negativt i seg selv. Likevel virker det helt urealistisk å gå etter den modellen.

– Hvis det er økonomisk forsvarlig for to sykehus, så er vi selvfølgelig ikke mot det. Men når man hører kostnadene så skjønner man jo fort at det skal mye til for den modellen.

Ordfører Ivan Haugland, Leirfjord

Ordfører i Leirfjord kommune og nestleder i Helgeland regionråd, Ivan Haugland.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Frykten er at med en to-sykehusmodell, så vil man ikke få to fullverdige sykehus på Helgeland, men ett stort og et lite. Og hvem vil vel sitte igjen med det lille?

Nestleder for Helgeland regionråd, Ivan Haugland, er på linje med sin ordførerkollega. Han tror ikke staten er villig til å ta en så enorm sykehusregning.

– Nei, ut ifra det som skjer ellers i landet, så er ikke to store sykehus realistisk. Det har vist seg at det er vanskeligere å rekruttere til små sykehus.

– Kan dette regnes som valgflesk fra Senterpartiets side?

– Det kan i hvert fall lett oppfattes sånn, når man velger å dra rundt og ha det på dagsordenen midt i en stor og tung debatt.

Ressursgruppen har talt

Vedum sier at han forstår at mange av kommunene har gått for ett sykehus på grunn av de økonomiske utfordringene. Han vil se på måten Norge finansierer sykehus på.

At dette er valgflesk, vil han derimot ikke være med på.

– At vi ønsker å ta vare på fødeavdelingen i Sandnessjøen er ikke noe vi bare mener nå, men noe vi både har, og vil mene over tid.

Bunadsgeriljaen i Sandnessjøen

Bildeserie fra da Erna Solberg møtte demonstrantene i Sandnessjøen.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK
Flere hundre demonstranter med bunad møtte opp for å vise sin støtte for sykehuset i Sandnessjøen og den foreslåtte nedleggelsen av høyere utdanning på Nesna og Sandnessjøen.
Oppsummering av høringssvar

Høring på ressursgruppas foreløpige rapport med høringsfrist 1. mars 2019: Her er høringssvarene blitt oppsummert. Under punktet "Hva mener kommunene på Helgeland om struktur?" kan man lese følgende: «88% av kommunene (17 kommuner, Bindal ikke medregnet) på Helgeland viser gjennom høringssvarene at de er enig i ressursgruppas vurdering i at ett sykehus på Helgeland vil være det beste».

Foto: Skjermdump