Vått og skummelt

Det er med skrekkblandet fryd man oppholder seg i gummibåt i verdens sterkeste malstrøm. Mon tro hva ørna tenker om det hele.

Helga Clausen og Olav Stenersen

I RIB FOR FØRSTE GANG: Helga Clausen fra Tyskland og Olav Stenersen fra Saltstraumen synes det er fantastisk å få nærkontakt med strømvirvlene og havørna.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Saltstraumen

SALTSTRAUMEN: Verdens sterkeste malstrøm, badet i midnattsol.

Foto: Trine Høklie Jonassen
Havørn

HAVØRN: Bodø kommune har verdens største havørnbestand.

Foto: Stian Holmen

Opplevelseslystne turister får i pose og sekk når de går ut med rib-båt i Saltstraumen. For daglig leder i Saltstraumen Naturopplevelser, Kjell Sakariassen, byr både på sterke strømvirvler og majestetisk havørn.

To verdensattraksjoner

Både verdens sterkeste malstrøm og verdens største havørnbestand befinner seg nemlig i Bodø kommune. Begge er populære turistmål.

- Straumen er ikke på sitt aller sterkeste i dag, forteller Sakariassen til turistgruppen som er forskriftsmessig kledt i overlevelsesdrakter.

-Den største hastigheten som er målt på straumen under brua her hvor vi er nå er 40 km i timen. Og hver enkelt virvel (kjele) kan ha en diameter på opp til 14 meter. Det sier noe om hvilke krefter vi har med å gjøre.

Ørnegaranti

Flere ørnepar hekker i Saltstraum-området, noe som gjør at Sakariassen med 90 prosents sikkerhet kan garantere at man får se ørna.

Etter en skikkelig hurra-tur over virvlene, går turen til ørneredet litt lenger inn i straumen.

- Fantastisk!, jubles det fra seteradene i båten. Ørna er lokalisert: Et par med en unge liggende i reiret sitt, mange stupbratte timetre opp i fjellsiden over båten.

Kjele i saltstraumen

VIRVEL: Hver enkelt virvel kan ha en diameter opp til 14 meter.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

HØR: Vått og skummelt

-Dette reiret er bortimot 40 år gammelt, kan Sakariassen fortelle. –Og når vi vet at ørna kan bli 30 år gammel, kan vi nok regne med at det er et par generasjoner som har hekket her.

- Jeg har aldri sett en så flott fugl, utbryter Helga Clausen fra Tyskland. –Og når vi ser den spre sine vinger her, er det som å komme inn i en helt annen verden. Å se den så tett på – det synes jeg er helt enormt!

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Bodø?