Hopp til innhold

Varsler store kutt i fergetilbudet

– Jeg er bekymret, veldig bekymret, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Varsler kutt i fergetilbudet

I følge fylkesrådslederen må Nordland fylkeskommune redusere sitt budsjett med 375 millioner kroner som følge av overføringene i neste års statsbudsjett. Nå varsler fylkesrådslederen at det vil få store konsekvenser for ferge- og hurtigbåttilbudet i Nordland.

– Vi har egentlig bare to store sektorer, der er videregående skole og samferdsel, og begge plassene vil det merkes at vi må skjære ned på tilbudet, sier Tomas Norvoll (Ap).

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og fylkesråd for plan og økonomi, Beate Bø Nilsen (H)

Beate Bø Nilsen og Tomas Norvoll sier det blir omfattende kutt i ferge- og hurtigbåttilbudet i Nordland.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Jeg er bekymret, veldig bekymret. Nå må vi gjøre en jobb for at dette skal bli så lite dramatisk som mulig, legger fylkesrådslederen til.

Skuffet over egen regjering

Fylkeskommunen mener de har større utgifter til båt- og fergedrift enn det regjeringa legger til grunn for å regne ut pengestøtten. Denne såkalte beregningen av inntektsfaktoren gjør at Nordland kommer dårlig ut i statsbudsjettet.

Beate Bø Nilsen fra Høyre er fylkesråd for plan og økonomi. Hun var ikke helt fornøyd med sin egen regjering i dag.

– Jeg føler at vi som er et langstrakt kystfylke har blitt dårlig hørt i regjeringens beregning av våre inntekter. Men jeg er ikke overrasket over at vi må kutte i tilbudet, for regjeringen har ønsket en dreining i fylkeskommunens oppgaver, sier Beate Bø Nilsen.

– Like viktig som E6

På fergekaia i Nesna er de vente passasjerne lite fornøyde med at tilbudet langs kysten blir redusert.

– Det er ikke annet enn forventet av denne regjeringen. De satser på de plassene det bor mange folk, ikke på utkantene, sier Svein Johansen.

Svein Johansen

Fergepassasjer Svein Johansen er misfornøyd med at fergetilbudet i Nordland vil bli redusert.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi må ha de anløpene vi har. Jeg kjører her flere ganger i uka, for meg er fergerutene like viktig som E6, sier yrkessjåfør Trond Storvik.

Håper på Krf og Venstre

Nå vil fylkeskommunen se hvor det er mulig å kutte i tilbudet.

– Det er for tidlig å si hvilke ruter kuttene kommer. Vi må gå igjennom tilbudet vårt og se hvilke ruter det er mulig å kutte i, eventuelt ta bort helt. Vi må snakke med kommuner og næringsliv som er berørt før vi kan komme med noe konkret, sier Tomas Norvoll.

Høyres stortingsrepresentant Odd Henriksen er ikke enig i at statsbudsjettet fører til kutt i ferge- og hurtigbåttilbudet.

– Vi tilfører mye penger til samferdsel. Det som har vært en diskusjon har vært kostnadsnøkkelen innenfor ferge- og båtdrift. Det har vi sagt at vi skal komme tilbake til, sier Henriksen

Fylkesrådet i Nordland håper regjeringens samarbeidspartnere Venstre og Kristelig Folkeparti kan presse regjeringen til å gi mer penger til ferge- og hurtigbåttilbudet.

– Nå jobber vi steinhardt opp mot stortinget for å prøve å få til en annen finansiering for båt og fergetilbudet. Det vil være galt at folk langs kysten skal lide for dette, sier Norvoll.