– Dette er bare begynnelsen

Fikk du ikke med deg nordlysshowet natt til onsdag kan du bare slappe helt av. Det vi så da er bare starten på det som kommer de neste årene.

Tirsdag kveld kunne man over store deler landet se et spektakulært nordlys som følge av den sterkeste solstormen på over seks år.

Det førte til en strøm av nordlysbilder som ble sendt inn til NRK.

Og nordlysentusiaster kan nå glede seg. Aurora-aktiviteten er ventet å øke betraktelig de kommende årene. I bare i Nord-Norge, men også i Sør-Norge.

– Har ikke nådd toppen

Truls Lynne Hansen

Truls Lynne Hansen, leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Børre Holmeslet, TGO

– Vi har ikke nådd toppen, vi er fortsatt på vei opp. Vi får en hel serie av kraftig nordlys de kommende årene, sier Truls Lynne Hansen, leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Solaktiviteten var på bunn omkring 2009, da var det usedvanlig rolig på sola. Siden i fjor har aktiviteten langsomt tatt seg opp igjen.

– De fleste mener vel at det solaktiviteten vil nå toppen i 2013. Deretter vil det falle langsomt fremover mot 2020, da vil vi nå bunnen igjen, sier Lynne Hansen.

Best etter 2013

Selv om aktiviteten på sola vil være størst omkring 2013, vil årene som følger deretter gi det beste nordlyset.

Forskerne vet ikke helt hvorfor, men nordlyset sees best i årene etter at aktiviteten på sola er på vei ned.

– Når solflekkene sakte blir mindre, vil vi få de store nordlysbegivenhetene, sier lederen for Nordlysobservatoriet.

– Folk husker dårlig

Imidlertid vil Lynne Hansen helle litt kaldt vann i årene på dem som jubler over at nordlysaktiviteten er på vei opp. Vi husker dårlig, mener han.

– Det vi så natt til onsdag er det vi kaller et ordinært nordlysutbrudd. Om vi går tilbake ti år var dette mye vanligere. Hvis vi sammenligner med den gangen var dette helt normalt, sier han.

– Folks hukommelse er ganske kort nå det gjelder både nordlyset og været . Vi har en tendens til å ikke huske det som skjedde i fjor.

Lynne Hansen forteller at det siste store utbruddet som traff jorda skjedde i 2003, og at det var mye større enn det vi så forleden. At man kan se nordlys langt ned i Sør-Norge er heller ikke unormalt, mener han.

Større medieoppmerksomhet

Lynne Hansen mener at medias fokus gir folk følelsen av at nordlys er mer unormalt, enn det faktisk er.

– Nå har medias oppmerksomhet tiltalt noe voldsomt. Naturfenomener får en helt annen oppmerksomhet enn de fikk før, og derfor får vi følelsen av at dette er noe nytt, mener nordlysforskeren.

Han gir til slutt et lite spark til media.

– Jeg strever med å overbevise massemedia om at dette ikke er sensasjonelt. Den ene overdrivelsen tar gjerne den andre. Men for all del, det er bare bra at nordlyset får oppmerksomhet.

PS: Nordlyset natt til onsdag kunne, dersom det var bra vær, bli observert helt ned til Nord-Tyskland.