NRK Meny
Normal

Meteorologen: – Dette kan bli heftig

Et uværsfelt er på full fart nordover, og kan gi kraftige regn- og tordenbyger i timene som kommer. – Folk bør forberede seg, sier meteorologen.

Supercelle på vei mot Norge.

KRAFTIG BYGEVÆR: En såkalt supercelle har gitt kraftige tordenbyger i Sverige og er nå på vei nordover via Østlandet.

Foto: NRK/SINTEF

– Det uværet som nå er på vei nordover ser vi ikke hver dag. Akkurat nå er det ganske kraftige tordenbyger i Trøndelag som vil bevege seg over fylkesgrensen til Nordland i timene som kommer, sier vakthavende
meteorolog Rafael Kuhnel ved værvarslinga i Nord-Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel. Fra mandag ettermiddag ventes lokalt kraftige regn- og tordenbyger.

Det vil være store forskjeller i nedbørmengdene fra sted til sted, men lokalt kan det komme 30-50 mm i løpet av få timer, spår meteorologene.

– Spesielt rundt Saltfjellet, nordlige Helgeland og Salten kan det komme kraftig bygevær. Uværet vil bevege seg langs kysten mot Troms, og det vil bli søraustlig bris til frisk bris utsatte steder, fortsetter Kuhnel.

– Ikke hverdagskost

Uværet kommer fra sør, og bærer med seg en såkalt «supercelle». Mer regn, mer vind, større hagl og mer intenst tordenvær er noe av det som er i vente dersom man befinner seg på «rett» sted den neste tiden.

Det er ikke ofte vi har såpass ustabile luftmasser som det vi ser nå.

Rafael Kuhnel

– Supercelle er ikke hverdagskost i nord, men er vanligere i Sør-Norge og Sverige. Dette er tordenvær som utløser andre tordenbyger i nærheten, som domino-brikker.

For at en supercelle skal bli til, må det være varmt og mye fuktighet i atmosfæren. Tordenbygene «organiserer» seg, og blir kraftigere enn den enkelte bygen klarer å bli alene. Den har også lengre levetid, og kan vare i mange timer.

– Supercellene finnes i mange ulike kategorier, og folk må forberede seg på at det kan bli heftig. Det er ikke ofte vi har såpass ustabile luftmasser som det vi ser nå, sier Kuhnel.

– Vil fortsette tirsdag

Ifølge meteorologen vil uværet fortsette utover uken.

– Både i dag og i morgen blir det svært skiftende vær. Det er vanskelig å varsle nøyaktig hvor det blir verst, for det kan bli ganske lokalt, sier han.

Østlandet er først ut, men uværet er allerede på full fart nordover.

– Det er generelt ustabilt fra Norge og nedover til Sverige, Tyskland og Tsjekkia. Uværsfeltet vil nok merkes best på innlandet, avslutter Kuhnel.