Fridager i knallvær

Sjeldent passer vel fridagene så godt med værmeldinga som årets pinse i nord.

Mens regn og flomvann oversvømte store deler av Østlandet, har Nordland hatt en av sine vakreste og varmeste junidager siden de første værmålingene startet i Bodø på 1800-tallet.

– Det har vært veldig høye temperaturer over hele fylket. Vi har hatt en rekke værstasjoner i Nordland som har slått junirekord i pinsen, sier Stein Øines, førstekonsulent hos værvarslinga i Tromsø.

Han forteller at det var Saltdal og Majavatn som oppnådde de heteste temperaturene med sine 33 og 30 grader i helgen.

Felles for værstasjonene som har slått rekord, er at de ikke har målinger fra før 1972. Da opplevde nemlig nordlendingene en særdeles varm start på sommeren.

– Vi må tilbake til 1972 før vi hadde varmere junivær, men da var temperaturene tross alt målt helt i slutten av måneden.

Lek i Ausvika

BADEVÆR: Her i Ausvika i Bodø har det vært godt med besøk i pinsehelga.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde (MMS-foto) / NRK

Russervarme

Pinsen har vært varm over hele Nordland. Det har ført til kraftig snøsmelting og flom sør i fylket, men Norges vassdrag- og energidirektorat mener denne nå er i tilbakegang.

Ellers har mange hatt muligheten til å nyte dagene på stranda.

– Grunnen til finværet er som det alltid er når vi får fint vær i nord. Det skyldes vind fra øst og sørøst. Det er det vi kaller russervarme.

Lover mer godvær

I dagene framover vil det bli flere solrike dager, selv om temperaturene vil bli noe lavere enn de varmeste dagene i pinsen.

– Det har regnet litt i midtre deler av Nordland i natt og selv om det henger igjen noen skyer, så vil det klare opp. Det vil kanskje ta litt lenger tid sør i fylket, men godværet kommer, lover Torseth.

Han forteller at vinden blir rolig, med sørøstlig bris.

– Kommer det til å vare?

– Det vil vare til i morgen, men utover dagen kan det skye over. Temperaturene vil også øke litt, sier han.

– Det er veldig fint å være meteorolog på dager som dette. Det er gøy å varsle godvær, sier Håvard Torseth ved Meteorologisk institutt.