Prioriterer ikke nye kameraer som kan redde liv

Norske redningshelikoptrene får ikke nye varmesøkende kamera. Beslutningen kan koste folk i nød livet. – De eksisterende kameraene som er fra 1992 fungerer svært dårlig, sier sjefen for 330-skvadronen.

Video Varmesøkende kameraer fungerer ikke

I januar gikk i sjark på et skjær i Hustadvika utenfor Kristiansund. En mann i 50-årene var alene i båten.

Helikopteret som var i bruk da 330-skvadronen fant mannen, er det eneste i Norge med den nye typen av varmesøkende kamera. Dette gjorde at mannen ble funnet raskt.

– Jeg var selv med på et oppdraget. Mest sannsynlig ville vi brukt mye lenger tid uten det nye kameraet, og da hadde det kanskje ikke gått bra, for han havnet i sjøen mens vi sto og så på, sier major Ken Ronny Strøm i 330-skvadronen.

20 år gammel teknologi

Men den nye teknologien er det altså nesten ingen Sea King-helikoptre som har.

I 1992 ble varmesøkende kameraer innstallert på helikoptrene. Men fortsatt brukes utstyret, og det som i 1992 var topp moderne, er i dag gammelt og utslitt.

Varmesøkende kamera gjør det lettere å finne savnede personer i havet,
men i årsrapporten fra 330-skvadronen fortelles det om en situasjon hvor kameraene ikke fungerer.

Vi har i flere perioder stått på beredskap uten varmesøkende kamera, eller med et kamera som fungerer meget dårlig.

Årsrapporten fra 330-skvadronen

– Dårlig kapasitet

Et nytt og bedre kamera er tatt i bruk på et av helikoptrene på Ørland. Ytterligere ett kamera er innkjøpt, men de 10 andre helikoptrene til 330-skvadronen må klare seg med det 20 år gamle utstyret.

Svein Tore Pettersen i 330

Sjef for 330-skvadronen, Svein Tore Pettersen.

Foto: NRK

Det vil si alle redningshelikoptrene i Nord-Norge, hvor det er mørkt store deler av året, ikke har optimalt utstyr.

– Kameraene er av eldre kvalitet og er dårlige. Vi mangler reservedeler, så i deler av tiden har vi ikke god kapasitet på varmesøkende kameraer, dessverre, sier sjef for 330-skvadronen, Svein Tore Pettersen.

Nye helikoper i 2016

Regjeringen vil imidlertid ikke love ytterligere innkjøp av nye kameraene som har to linser i kamerahodet som gjør at operatøren kan se en kombinasjon av både varmesøkende og vanlige kamerabilder.

– Varmesøkende kameraer er et godt virkemiddel av mange som blir brukt i redningsaksjoner. Justisdepartementet har bevilget 12 millioner kroner til innkjøp av to kameraer, så dette er ingen billig sak. Dette er noe vi har til vurdering hele tiden, sier avdelingsdirektør i Justis- og beredskapsdepartementet, Ole Hafnor.

I 2016 håper regjeringen at nye moderne redningshelikopter kan tas i bruk. I mellomtiden må utstyret som var moderne på starten av 90-tallet gjøre nytten så godt det kan.

Video aa2988e3-f5a5-4881-889b-7e45cdd73511.jpg

330-skvadronen sliter med gamle helikoptre.