Hopp til innhold

Her kan fiskerne nyte godt av varmere hav

Klimaendringer og varmere hav har ført til at det dras i land stadig mer fisk i Nord-Norge. Siden 2004 har fangstmengdene i landsdelen økt med 50 prosent, ifølge en fersk rapport fra Menon.

Fiskebåt ved Bodø

MER FISK I NORD: De siste årene har mengden fisk som tas i land i Nord-Norge økt kraftig. Her er en fisker utenfor Bodø i gang med arbeidsdagen.

Foto: Gisle Solvoll

Smeltende poler og varmere hav vekker i de aller fleste tilfeller stor bekymring, men på ett punkt skaper de økte temperaturene en forsiktig begeistring.

– Varmere hav har helt klart hatt en positiv effekt på bestanden av enkelte fiskesorter, forteller Knut Sunnanå, forsker ved Havforskningsinstituttet.

I 2004 ble det landet 741.000 tonn fisk i Nord-Norge, mens det i fjor ble dratt i land nesten det dobbelte.

Tall Menon har hentet inn fra Fiskeridirektoratet viser at det da ble hentet opp over 1,1 millioner tonn fisk i nord.

– Hovedårsakene til den økte fangsten skyldes varmere hav og en god beskatning av fiskeartene, forteller Sunnanå.

Bedre levekår for torsk og makrell

I løpet av de siste dagene har NRK fortalt om et eventyrlig makrellfiske i Nordland, en fisk som vanligvis trives lenger sør i landet.

– Makrellen trekker stadig lenger nord, noe som skyldes økte temperaturer i vannet.

Men det er ikke bare makrellen som trives i varmere hav, også torsken har fått bedre oppvekstvilkår i Nord-Norge.

– Med mindre is i arktis utvides torskens oppvektsareal i Barentshavet. Ungtorsken liker å bre seg ut i Barentshavet og beite på mange forskjellige områder. Med et større areal har mer torsk fått muligheten til å overleve og bestanden øker, forteller Sunnanå.

– Kanskje er det så mye som 40 prosent av veksten i torskebestanden som kan knyttes til dette utvidede arealet, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under)

Havis

SMELTER: Mindre havis forstyrrer torskens oppvekstområder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Fiskeriene har styrket sin posisjon

Sveinung Fjose i Menon er en av bidragsyterne i rapporten «Fremtidens næringer i nord» som har sett nærmere på fiskefangstene i løpet av de siste årene.

– Jeg har veldig stor tro på fiskerinæringen. Akkurat nå er ikke prisene så gode som man kunne ønske, men det tror jeg vil endre seg, sier Fjose.

Han sier Norge er i en særstilling når det gjelder ressurstilfanget av fersk fisk.

– I tillegg til at varmere hav kan føre til mer fisk i nord, har Norge hatt en svært god beskatning av fiskeriene. Det kan vi høste fruktene av nå. I nesten alle land i verden er det en overbeskatning av fiskebestandene, mens Norge har ført en fornuftig politikk som gjør at vi i dag kan levere store mengder fisk fra en bærekraftig bestand.

Han tror dette er et konkurransefortrinn som vil bli stadig viktigere og at det vil styrke fiskerienes posisjon.

Siden 1950 har verdens befolkning økt fra om lag 2 milliarder til 7 milliarder mennesker. Frem mot 2050 er det ventet av Jordas befolkning vil telle om lag 9 milliarder.

– Ren, fin fisk fra Norge vil bli et enda mer attraktivt produkt i fremtiden. Det gjelder bare å selge inn produktene på en måte som fremhever det eksklusive produktet torsk faktisk er.

Kan føre til større fangster i fremtiden

I rapporten pekes det på at varmere hav kan føre til at ressurstilfanget øker.

«Havforskningsinstituttet venter at totalproduksjonen vil kunne øke som følge av økt temperatur i Norskehavet, Barentshavet og Polhavet, mens det er mer usikkert om totalproduksjonen vil øke i Nordsjøen. Dersom dette blir en realitet, vil effekten av en temperaturøkning kunne være positiv for de kommersielle fiskeartene som Norge utnytter. Det hefter imidlertid betydelig usikkerhet rundt konklusjonene.», heter det i rapporten fra Menon.

Historisk godt makrellfiske

Historisk godt makrellfiske i nord

– Ikke positivt med klimaendringer

Ved Havforskningsinstituttet vil derimot Knut Sunnanå være forsiktig med å tro på at ytterligere temperaturstigninger vil føre til mer fisk.

– Fram til nå har vi sett at varmere hav har hatt en gunstig effekt på enkelte fiskebestander, men vi vet for lite om effektene av høyere temperaturer på lengre sikt.

Han er også svært bevisst på de negative sidene ved klimaendringene.

– Riktignok har den siste temperaturstigningen hatt en viss positiv effekt, men klimaendringer er skremmende og kan gi konsekvenser vi ikke vet omfanget av i dag.

– Stillstand eller vekst?

Torsdag la Sintef, Norut og Havforskningsinstituttet frem en rapport som er en del av regjeringens kunnskapsinnhenting. I rapporten anslår forskerne at antallet ansatte i de marine næringene fram mot 2030 vil holde seg stabilt om ting fortsetter slik de gjør i dag.

Men de anslår samtidig at dersom det gjøres investeringer og alt legges til rette kan det skapes opp mot 10.000 nye jobber i de marine næringene de neste 20 årene.