Varm vinter ga mer lakselus

Mens oppdrettsnæring i Trøndelag kjemper med nye alvorlige laksesykdommer, kjemper kollegene i nord med vinteren.

Oppdrettsanlegg, oppdrett av laks.

Normalt hjelper den kalde vinteren oppdrettsnæringen med å holde lakselusen i sjakk, men denne vinteren har ikke temperaturene spilt må lag med oppdretterne.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det er ikke bare resistent lakselus som har skapt problemer for oppdrettsnæringen denne vinteren.

Varmt vær i fjor høst gjorde at næringen slet med å få ned lusetallene i merdene sine, og temperaturene spilte heller ikke på lag med oppdretterne når 2013 ble til 2014.

– Den kalde vinteren vi normalt har og som hjelper til med å fjerne lus, kom aldri, sier direktør Odd Strøm i Nova Sea.

– Veldig utfordrende

Odd Strøm

– Det har vært veldig utfordrende, sier direktør Odd Strøm i oppdrettsselskapet Nova Sea.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Ti prosent av all verdens oppdrettslaks produseres i Nordland. Oppdrettsgiganten Nova Sea fra Lovund på Helgeland står bak flere av anleggene som ligger som perler på en snor langs nordlandskysten.

Dårlige værforhold, resistent lus, og høye temperaturer vinteren gjennom gjorde at selskapet måtte avluse laksen hele vinteren.

– Det har vært veldig utfordrende. Vi slet veldig med å få avlust mange av anleggene hvor vi hadde problemer i fjor høst. Når vi da gikk inn i et nytt år betød det at det enkelte steder var for mye lus, sier Strøm.

Selskapet måtte kjøre avlusingsoperasjoner fra januar til april, og det er svært uvanlig mener Strøm.

Optimistisk

Eli-Anita Sagdahl og Geir Arne Ystmark

Geir Arne Ystmark i Mattilsynet tror næringen går lysere tider i møte.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Mattilsynet har nå begynt å få inn resultatene fra den årlige våravlusingen som gjøres i april, og liker det de ser.

– Det virker absolutt som oppdretterne har tatt lusesituasjonen på alvor. De har behandlet lokalitetene som lå på grensen, og der man ikke har fått til å behandle, har man gått for utslakting, sier underdirektør ved Mattilsynets regionkontor, Geir Arne Ystmark.

Til tross for at Mattilsynet ikke har fått inn alle tallene fra våravlusingen mener Ystmark behandlingen virker å ha hatt god effekt. Men han er ikke helt trygg på hva som vil skje i sesongen som nå står for tur.

– Vi har slitt med resistensproblematikk over tid og Mattilsynet kommer til å følge opp lusesituasjonen utover sommeren.

Frykter ny sykdom

Men det er ikke bare lakselusen som bekymrer oppdretterne og Mattilsynet. Torsdag ble det kjent at den alvorlige laksesykdommen Pancreas disease (PD) er påvist i et oppdrettsanlegg i Nærøy i Nord-Trøndelag.

Mattilsynet fattet mistanke ved anlegget forrige uke, og fisken må nå slaktes og destrueres. Anlegget inneholder til sammen 1,4 millioner fisker.

Smitten kan i verste fall nå anleggene til Nova Sea på Helgelandskysten.

– Vi er ekstra årvåkne etter at vi ble kjent med mistanken. Vårt fiskehelsepersonell har utstrakt kontakt med veterinærer og Mattilsynet for å følge situasjonen, sa direktør Odd Strøm til NRK i helgen før smitten var påvist.