Hopp til innhold

Varetektsfengslet i fire uker

Påtaleansvarlig Øyvind Rengård begjærte 8 uker varetekt, men mannen som er siktet for drapet på en politimann i Mo i Rana fikk fire uker.

Øyvind Rengård

Øyvind Rengård leder etterforskningen av politidrapet. Lørdag ble det klart at siktede får fire ukers varetekt.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Påtaleansvarlig i saken, Øyvind Rengård, begjærte varetektsfengsling i 8 uker for mannen som er siktet for forsettlig drap på 58 år gamle politioverbetjent Olav Kildal. Saken har en minstestraff på seks års fengsel.

Fire ukers varetekt

På fengslingsmøtet lørdag fikk siktede fire ukers varetekt. Fengslingsmøtet i Salten tingrett ble gjennomført uten at siktede var til stede.

– Det skal nå gjøres en fullstendig rettspsykiatrisk vurdering av den siktede. Det betyr at det fremover vil gjøres en grundigere vurdering av mannens psykiske helsetilstand. Om han legges inn i rettspsykiatrisk institusjon, eller om vurderingen vil bli foretatt i fengselet, blir avklart i nær fremtid, sier påtaleansvarlig Øyvind Rengård.

Obduksjonsresultater i neste uke

Det har ikke lykkes politiet å få tatt avhør av den drapssiktede 62-åringen fra Mo i Rana. Nytt forsøk på avhør blir først gjort over helga. Lørdag ble den knivdrepte politimannen obdusert.

– Foreløpige resultater fra obduksjonen som er gjennomført lørdag vil ikke være klare for å kunne kommenteres før tidligst i starten av neste uke, sier Øyvind Rengård.

Statsadvokaten engasjerer seg

Statsadvokaten i Nordland har engasjert seg i drapsaken i Mo i Rana.

– Statsadvokaten ønsker å være tidlig inne i saken for å skaffe seg kunnskaper om fakta og hvis det er nødvendig å gi innspill til etterforskningen. Saker av denne art blir ført av statsadvokaten. Da er det også greit på et tidlig tidspunkt å være orientert. Det sier statsadvokat i Nordland, Erik Trones.

Det er av relativt ny dato at statsadvokaten tar en aktiv rolle i starten av ei drapsetterforskning. I vanlige straffesaker kan det ofte gå lang tid før ei etterforskning er avsluttet til saken kommer til statsadvokaten, og deretter videre til rettvesenet.

– Før var man litt mer tilbaketrukket, nå er en uttalt målsetting at man skal tidlig inn i saken. Når man kjenner saken så vil den gå fortere når den kommer fra politiet enn hvis man ikke kjenner saken, sier Erik Trones.

Aksjon
Foto: Lars-Bjørn Martinsen