Hopp til innhold

Varetektsfengslet i fire uker etter mistenkelig dødsfall

Mannen som er siktet etter det mistenkelige dødsfallet på Dønna i Nordland er varetektsfengslet i fire uker. – Klienten min tar betenkningstid, sier forsvareren.

Kripos i Dønna

Kripos ankom fredag kveld åstedet, og skal foreta tekniske undersøkelser iløpet av helga.

Foto: Trine M. Albrigtsen

Kjennelsen fra Alstahaug tingrett, som kom fredag kveld, er i tråd med det politiadvokat Monica Nøtland i Helgeland politidistrikt ba om.

– Siktede ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll, bekrefter Nøtland overfor NRK.no

Det siktede mannen ble pågrepet etter at en mann ble funnet død torsdag morgen på Dønna i Nordland, et dødsfall politiet omtaler som mistenkelig.

Hans forsvarer, Allan Rognan, sa før kjennelsen kom at klienten hans stilte seg uforstående til siktelsen, og ville begjære seg løslatt.

Politiadvokat Monica Nøtland

Kjennelsen fra Alstahaug tingrett var helt i tråd med det politiadvokat Monica Nøtland i Helgeland politidistrikt ba om.

Foto: Frank Nygård / NRK

Etter at kjennelsen ble klar sier Rognan at de må ta betenkningstid.

– Jeg har akkurat hatt en samtale med klienten min om kjennelsen, og foreløpig har han tatt den holdningen at han ønsker å avvente prosessen videre, og at han da forsåvidt tar betenkningstid når det gjelder kjennelsen, sier Rognan til NRK.no fredag kveld.

– Så dere har ikke bestemt dere for om dere skal anke?

– Vi skal ta en prat de nærmeste dagene, og så får vi ta ei vurdering om hvorvidt vi ønsker å påanke denne kjennelsen eller ikke.

Vil fortsatt ikke forklare seg

Selv om klienten hans på forhånd begjærte seg løslatt, er ikke Allan Rognan overrasket over kjennelsen.

– Det er fremdeles veldig tidlig i etterforskninga, og det er forsåvidt ikke uvanlig at politiet i saker som dette ofte får medhold. Nettopp for å få avklart endel viktige bevismessige sikringer tidlig i etterforskninga, forklarer han, og legger til:

– Sånn som saken står nå, og der siktede ikke har ønsket å gi noen forklaring sålangt, så er jeg forsåvidt ikke overrasket at utfallet blir slik.

– Står klienten din fortsatt på at han ikke ønsker å forklare seg?

– Det er den foreløpige holdninga, men vi skal ta en nærmere vurdering på dette de neste dagene. Så får vi komme tilbake til hvordan han stiller seg til det i fortsettelsen.

Kripos har ankommet

Fredag kveld ankom Kripos åstedet, og skal foreta undersøkelser, etter at politiet ba dem om bistand.

Advokat Allan Rognan

– Vi skal ta en prat de nærmeste dagene, og så får vi ta ei vurdering om hvorvidt vi ønsker å påanke denne kjennelsen eller ikke, sier forsvarer Allan Rognan.

Foto: Frank Nygård / NRK

– De jobber med tekniske undersøkelser. De har ikke sagt noe om hvor lenge de skal være der, men det vil vare til arbeidet er ferdig, sier politiadvokat Monica Nøtland.

– Når vil obduseringa av avdøde skje?

– Det er ikke avklart om det skjer i helga eller på mandag.

Spent på undersøkelsene

Mannen som ble pågrepet er foreløpig siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

– Det er ingen endring der. Vi må eventuelt avvente og se hva Kripos finner ut, forklarer Nøtland.

Siktedes forsvarer, Allan Rognan, sier han nå skal følge opp klienten sin med jevnlige samtaler.

– Samtidig skal jeg ajourføre meg opp mot politiets videre etterforskning. Jeg er også spent på hva Kripos avdekker etter hvert gjennom sine undersøkelser, avslutter Rognan.