Vår nye helsearbeider

I dag ble hun uteksaminsert som en av våre første nye helsearbeidere. Skreddersydd for framtidas omsorgstjeneste.

Julie Marie Fure

HELSEFAGARBEIDER: Julie Marie Fure fra Steigen er en av våre første nye helsefagarbeidere.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Norge skriker etter helsearbeidere for å møte den store eldrebølgen de neste tiårene.

I dag gikk Julie Mari Fure fra Steigen opp til fagprøven som helsefagarbeider ved Nordlandssykehuset i Bodø etter at de to separate utdanningene for hjelpepleie og omsorg er slått sammen.

Arbeidsfeltet strekker seg over et stort område, alt fra psykisk utviklingshemming til rus og pasienthjelp. Og for Julie Marie Fure var det helt naturlig å velge denne utdanninga.

Se video:

Video Nordlands første helsefagarbeider

Vil arbeide med mennesker

– Jeg synes det er veldig spennende og veldig artig å arbeide med mennesker. Å få lov til å høre deres historier og lære av deres erfaringer. Og ikke minst se deres glede for det vi gjør for de, sier Julie Marie Fure.

Julie Marie Fure

HVERDAG: Dette er en del av Julie Marie Fure (t.v.) sin hverdag som helsefagarbeider.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

I dag ble Julie Mari Fure nøye vurdert av to fagkyndige. Hun besto fagprøven med glans og fikk beste karakter. Nå er hun en av fylkets første helsefagarbeidere. I Norge er behovet for en slik spesialkompetanse økende. Eldrebølgen gjør at man kommer til å mangle 41.000 helsefagarbeidere i 2030, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Trenger mer pleie og omsorg

– Folk lever jo lenger og vil trenge mer pleie og omsorg, både innenfor sykehus og spesialisithelsetjeneste, sier klinikksjef ved Nordlandssykehuset, Elisabeth Marie Larsen.

Behovet er 4500 nyutdannede helsefagarbeidere årlig, men i dag er det kun 1400 som har søkt lærlingeplass. Klinikksjefen mener man nå må lokke med flere gulrøtter.

Skulle ha økt lønna

Elisabeth Marie Larsen

FORNØYD: Klinikksjef Elisabeth Marie Larsen er fornøyd med sin elev.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Hvis jeg hadde kunnet bestemme skulle jeg ha økt lønna til våre helsefagarbeidere. De er så vidsst ikk blant de har den høyeste lønna innen helsesektoren, sier Larsen.

Og Julie Mari Fure håper nå på fast ansettelse ved Nordlandsykehuset.

– Forhåpentligvis får jeg jobben jeg har søkt på ved denne avdelinga, sier hun.