NRK Meny
Normal

Var 100 stemmer fra Stortinget: – Hver eneste stemme teller

Den gamle regla om at hver stemme teller, er faktisk helt sant. For to år siden var SV-topp Marius Jøsevold 100 stemmer fra en stortingsplass og i 1977 avgjorde 50 glemte SV-stemmer fra Narvik hele det norske stortingsvalget.

Marius Jøsevold på NAV

TAPTE PÅ MÅLSTREKEN: Marius Jøsevold studerte ledige jobber på NAV i Bodø for to år siden etter at han tapte stortingsplassen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Valglogo

Ved stortingsvalget i 2013 tapte listetopp Marius Jøsevold stortingsplassen med knappest mulig margin. Bare 110 stemmer skilte en fast plass tinget og NAV-kontoret, som Jøsevold oppsøkte dagen etter valget.

– Når du er så nært og plassen glipper, tenker du mye på hva du kunne gjort annerledes. For to år siden trodde jeg at jeg utgjorde en forskjell og skulle belønnes for det. Men slik gikk det ikke. Denne gangen håper jeg mange stemmer SV, og at det slår ut til vår fordel på fylkestinget, sier Jøsevold, som i år er SVs listetopp på fylkestingslista i Nordland.

Etter at valgresultatene er talt opp, vil kommunestyrene rundt om i Nordland se helt annerledes ut. I flere kommuner har målinger vist dødt løp i kampen om ordførervervet. Men mange bryr seg ikke med å delta i valget. Den gamle regla om at hver stemme teller, er faktisk helt sant.

Høyrebølgen traff Narvik

Trond Millejord(Frp), Tore Nysæter(H), Tor Arne Solvoll(V)

TOK MAKTA ETTER 100 ÅR MED AP-STYRE: Trond Millejord (Frp), Tore Nysæter (H) og Tor Arne Solvoll (V) jublet etter valgresultatet i Narvik for fire år siden.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Da valglokalene stengte for fire år siden, hadde 62,5 prosent av de stemmeberettigede i Ap-bastionen Narvik avgitt sine stemmer. Sluttresultatet ble at Høyre fikk makta i kommunen etter 100 år med Ap-styre. Bystyret ble ellers sammensatt av Arbeiderpartiet, SV, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet. Senterpartiet mistet den ene representanten de hadde i årene før.

Plassen glapp med en stemme

Øverst på Sp-lista i Narvik sto Svein Lindgren fra Skjomen.

Svein Lindgren

– Hadde vi fått den ene stemmen, ville vi kanskje hatt bedre vei til Skjomen, sier en lattermild Svein Lindgren, som brukte sin posisjon i bystyret til å fremme saker som var viktig for hans lokalsamfunn.

Foto: Privat

– Det var en vekker, fordi det viser hvor viktig det er at alle stemmer. Vi er for lite flinke med å fortelle velgeren hvor viktig deres stemmer faktisk er. Vi politikere er kun opptatt av å fremme sakene og kandidatene.

Senterpartiet stiller ikke liste i år. Partiet mistet gnisten da de ikke kom inn ved forrige valg.

50 glemte stemmer ga valgbombe

I 1977 avgjorde 50 glemte SV-stemmer fra Narvik hele det norske stortingsvalget. Etterkrigstidens mest spennende valg ble det kalt, da en konvolutt med SV-stemmer blant stemmene fra Arbeiderpartiet. Konvolutten sikret 142 stemmer i overvekt til Hanna Kvanmo og SV, dermed var det igjen sosialistisk flertall i Norge.

– Opp av sofaen

Moskenes hadde ved forrige kommune- og fylkestingsvalg 854 stemmeberettige. Lofotkommunen fikk den tvilsomme æren av å ha den dårligste valgdeltakelsen i hele landet. Bare litt over halvparten var med på å stemme inn de 17 representantene i kommunestyret. Som eksempelet med Narvik, er det få stemmer som skal til for å avgjøre hvem som kommer inn og hvem som skal styre kommunen. 458 av Moskenes sine innbyggere stemte i 2011. Det betyr at hver plass i kommunestyret er verdt 27 av de stemmene.

For en moskenesværing på ei valgliste ville det vært nok om vedkommende fikk 27 av sine venner til å stemme på meg. Det hadde gitt en plass i kommunestyret.

Stortingsvalget 1977.

VALGKAOS: Da fintellingen var ferdig i Møre og Romsdal 13. september 1977, så det en stund ut til at det skulle bli borgerlig flertall på Stortinget. Her ved vektskålen f.v. Erling Norvik (H), Gunnar Stålsett (Sp) og Lars Korvald (KrF). Helt til h. daværende statsminister Odvar Nordli (Ap) ved den andre vektskålen.

Foto: Jensen, Oddvar Walle / SCANPIX