Vant Trygve Hoffs minnepris 2008

Kristin Mellem vant en av Nord-Norges største kulturpriser.

Kristin Mellem

TIL ÆRE FOR FOTOGRAFEN: En konsentrert Kristin Mellem er også beæret over å ha vunnet prisen på 50.000 kroner.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Det er en utrolig gledelig å få prisen, det er jo en av de største kulturprisene vi har i Norge, sier Mellem til NRK.

Kulturspreder i Hoffs ånd

Tromsø-artisten med røtter i Nord-Troms ble fredag tildelt Trygve Hoffs minnepris på 50.000 kroner for sin kulturspredning og arbeidet hun har gjort for musikken i landsdelen.

Fiolinisten og skuespilleren har hatt hovedfokus på møtet mellom det samiske, kvenske og nordnorske i sine uttrykk. Samtidig har hun vært ansvarlig for store prosjekter der symfonisk og folkemusikk møter hverandre.

- Trygve Hoff står jo for så mye flott nordnorsk kulturformidling og identitet. Det er en ære å få representere han og hans tanker.

- Tårer i øynene

Mellem har også har skoleturneer, hun har spilt "Spellemann på taket" i en oppsetting av Hålogaland Teater og med bandet Varjas har hun smeltet sammen nordnorsk og kvensk folkemusikk, joik og elektronika.

- Jeg har hatt mange prosjekter der jeg har jobbet med unger og ungdommer, der amatører og profesjonelle møtes. Det er fabelaktig å se hvordan lys tennes i øynene til de som er med. Særlig på en del oppsettinger med bygdekor der alle i bygda, fra de på fem til de på 70 er med og synger sammen. Utrolig morsomt, sier Mellem.

- Litt lik Hoff selv

Nye ballader med Trygve Hoff

Trygve Hoff har Tromsø-artisten er svært godt forhold til. Særlig er hun glad i tekstene hans.

- De berører oss lytterne på et nærmest alminnelig. Han har en usedvanlig kraft og evne til å treffe dype strenger hos oss og kommer nært folk.

Enn du selv da, hvor lik er du Hoff?

- Vi er nok begge to av den nordnorske sjelen. Kulturen som det stoffet vi trenger for å vite hvem vi er. Et slags limstoff mellom oss mennesker.

I går var det gallaforestilling på hjemstedet til Hoff, Rognan i Salten i Nordland i anledning jubileumsåret for visekunstnerens 70-årige fødselsdag. Der fikk hun lovende ord fra juryen, der Bjørn Richard Monsen forklarer prisen slik:

- Hun er en bidragsyter både til lokalmiljøet og en viktig plante i den nordnorske kulturfloraen. En artist med uvanlig stor produksjon.

- Det var stor stas. Over hundre unger deltok og hele Saltenområdet hadde trommet sammen ei forestilling som var imponerende, sier Mellem.

Trygve Hoff som pensum

Last ned musikk av Trygve Hoff gratis som podkast .

RSS-ikon
Foto: NRK

Lenke til Musikk under Polarhimmelen som podkast