Hopp til innhold

Vant skreifiske-VM med rekordtorsk på 32,2 kilo

For første gang i Skreifiske-VMs historie er den magiske 30-kilosgrensa passert. Tor Magne Falk fra Oslo Havfiskeklubb vant med denne ruggen på 32,2 kilo.

For første gang i Skreifiske-VMs historie er den magiske 30-kilosgrensa passert. Tor Magne Falk fra Oslo Havfiskeklubb vant med denne ruggen på 32,4 kilo.

VINNERGLISET: Tor Magne Falk fra Oslo Havfiskeklubb med vinnerskreien. Fisken er tatt rett utenfor Svolvær i dag, og var en av de siste som ble veid.

Her er vinnermonsteret på 32,2 kilo.

Her ligger vinnermonsteret på 32,2 kilo.

Foto: John Inge Johansen / NRK
Tove Hagen, VM i skreifiske

Tove Hagen.

Foto: John Inge Johansen / NRK
Monica Staff, VM i skreifiske

Monica Staff

Foto: John Inge Johansen / NRK
VM i skreifiske, Roar Sleteng

– Jeg er helt gåen i armene, men skal nok greie å løfte et ølglass, sier Roar Sleteng.

Foto: John Inge Johansen / NRK
Tor Magne Falk fra Oslo Havfiskeklubb med vinnerskreien

Tor Magne Falk gliste bredt da vekta stanset på 32,2 kilo.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg har vært med i 16 år, og så skjer dette. I går satte jeg personlig rekord med en skrei på 24,4 kilo. Så går jeg hen og topper i dag. Det er fantastisk, sier Tor Magne Falk, som fikk den største enkeltfisken under årets VM.

Med over 5000 glade mennesker ble årets VM i skreifiske i Svolvær akkurat den folkefesten arrangørene håpet på. Politi og Kystvakten har kontrollert 22 båtførere i dag, men hadde ingen anmerkninger.

– Fiskerne har hatt en fantastisk dag. Værgudene slo til i år igjen, akkurat som de siste årene. Vi har til dags dato aldri måttet avlyse et VM på grunn av været, sier VM-koordinator Willy Jansen fornøyd.

Mindre fangster i år

Selv om fangstene har vært gode i år, kommer de ikke til å overgå rekordåret 2014, hvor det ble hentet opp eventyrlige 75 tonn skrei fra havet utenfor Svolvær.

– Det blir mindre fisk i år. Det er synd å si det, men det er vi litt glade for. 75 tonn i fjor var litt i meste laget av det vi klarte å håndtere. Under Lofotcupen fredag fikk vi i land cirka 20 tonn. I dag kommer vi opp i 40–45 tonn totalt, sier han.

Fornøyd med 40-årsgaven

Tove Hagen fra Oslo fikk VM-opphold i 40-årsgave av sine foreldre.

Lofoten om vinteren er bare helt sinnssykt, og skreifiske-VM er noe alle burde prøve. Jeg hadde en på 12 kilo som forsvant. Det var fryktelig irriterende da den glapp, men det er glemt nå, smiler hun.

Kjenner på lykkefølelsen

Monica Staff fra Asker derimot hadde hellet med seg. Hun halte opp en rugg på 21,2 kilo.

Det ble bare denne, så dette er totalfangsten min også. Jeg kjenner på lykkefølelsen.

Det er andre gang hun er med på skreifiske-VM. For tre år siden dro hun sammen med fire venninner opp 162 kilo fisk.

I år er vi tilbake med en gjeng mannfolk. Og fikk mindre fisk. Kanskje er det solformørkelsen som har ødelagt?, gliser hun.

Håvard Træthaug, VM i skreifiske

Håvard Træthaug kommer bærende med to gode skreier - akkurat slik man gjorde i gamle dager. – Totalfangsten ble 35 kilo, og det er langt fra det som kreves for å bli verdensmester.

Foto: John Inge Johansen / NRK