Vant flunkende ny hage

Kirsti Eilertsen fra Valle utenfor Bodø fikk enhver hageeiers drøm oppfylt: en flunkende ny hage tegnet av den britiske hagearkitekten Darren Saines.

Landskapsarkitekter lager hage i Bodø

HEL HORDE I ARBEID: Det har tatt opptil 16 mann nærmere to uker å ferdigstille drømmehagen.

Foto: Jostein Pedersen / NRK

I disse dager blir drømmehagen ferdig med helleganger, spiseplass, terrasser, trapper i skifer og et vell av nye planter.

Kirsti Eilertsen fra Bodø og den britiske hagearkitekten Darren Saines.

FANT TONEN: Kirsti Eilertsen fra Bodø og den britiske hagearkitekten Darren Saines.

Foto: NRK

Det har tatt opptil 16 mann nærmere to uker å ferdigstille drømmehagen. Den er premien fra Norsk Ukeblad som har fulgt arbeidet fra første spadestikk til ferdig resultat.

Forandring fryder

Lavendel

Lavendel.

Eilertsen er ivrig hobbygartner, men har alltid ønsket seg en finere hage med andre planter og blomster enn de tradisjonelle. Som de fleste hageeiere brukte hun det nordlandske klima som unnskyldning for ikke å eksperimentere med nye, uvanlige planter.

Hage med drivhus

Hybridbarlind.

Hagearkitekten Saines, som ofte blir brukt av NRK og TV 2s hageprogrammer, har aldri vært så langt nord før. Klimaet har vært hans største utfordring.

Vinden verst

- Det er ikke bare temperaturen som er avgjørende, men også vinden. De fleste planter trenger å være i ly for vinden. Her er det en nydelig utsikt over Saltenfjorden, så det har ingen hensikt å konkurrere mot den storslåtte naturen. Jeg har lagt vekt på at hagen skal være lettstelt, hardfør og dekorativ for ulike bruksområder.

Tuja

Blåeiner.

Foto: NRK

Saines allierte seg med lokale fagfolk og benyttet seg av planter og materialer som er i vanlig handel i Norge.

- Det har vært inspirerende og utfordrende å arbeide med en som kommer utenfra. Han har vært utradisjonell og vågal, men har samtidig tatt hensyn til naturen her nord, sier de lokale gartnerne.

Carex

Carex.

Foto: NRK

Eilertsen selv har fulgt byggingen av hagen med undring og store øyne.

- Dette er jo en gammel drøm som går i oppfyllelse og jeg har stort sett bare gått i veien og kokt kaffe!

Sandskjegg

Sandskjegg.

Foto: NRK

Hagen er allerede blitt naboenes samtaleemne i idylliske Valle, og det ser ut som om bygda nå har fått en ny turistattraksjon.

HØR REPORTASJEN HER: Kirsti Eilertsen vant ny hage