Kraftig regnvær fører til oversvømte veier: – Et ordentlig «sjitvær»

Et lavtrykk i vest fører til store nedbørsmengder, sterk vind og rasfare i nord. Det meldes om svært vanskelige kjøreforhold flere steder. I Bodø ber kommunen innbyggerne om hjelp.

– Pass på, det e uuuuulite vatn på veian i dag!, skriver Bjørn Leirvik som kjørte gjennom sentrum i Rana torsdag og la ut denne videoen på Facebook.

Mange nordlendinger våknet torsdag opp til at de store snømengdene som har falt den siste tiden, er i ferd med å renne bort i strie strømmer.

Dype vanndammer i kjørebanen, sterk vind og kraftige nedbørsmengder har ført til vanskelige kjøreforhold i nord.

Det er også varslet om stor snøskredfare i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms og folk bes om å unngå skredterreng.

Torsdag formiddag melder politiet i tillegg om at våt is bidrar til ytterligere problemer på veiene.

– Pass på, det e uuuuulite vatn på veian i dag!, skriver Bjørn Leirvik som kjørte gjennom sentrum i Rana torsdag og la ut denne videoen på Facebook.

Lar skolebussene stå: – Vi tar ingen sjanser

I Lofoten er skolebussene i flere kommuner innstilt på grunn av været.

– Det er mye vann i kjørebanen, slaps og snøskredfare. Når det er sånn som det er nå, tar vi ingen sjanser med hverken unger eller andre folk, sier Odd Einar Pedersen, avdelingsleder for Boreal i Lofoten.

Han forteller at i Moskenes og Flakstad er all skolekjøring innstilt. I Vestvågøy innstilles skolekjøring til Valberg, Utakleiv, Unstad, Eggum og Haveringen. I Vågan innstilles all skolekjøring på Gimsøy, Sydalen, Laupstad og Laukvik.

– Når skolerutene står får det også konsekvenser for den øvrige rutetrafikken, siden det gjerne er de samme bussene som trafikkerer i området. Men sånn er ståa nå. Brøytebilene er ute og gjør en kjempeinnsats, sier Pedersen.

Mye vann utenfor politihuset i Bodø

Mildvær og regn har ført til at de store snømengdene som har falt i det siste, nå er i ferd med å smelte i raskt tempo.

Foto: Kari Skeie / NRK

Kan øke til full storm i løpet av dagen

Men det verste været ser fortsatt ut til å gjenstå. Utover dagen varsles det om perioder med liten og opp mot full storm langs kysten i Nordland. Meteorologisk institutt melder også om både sterke vindkast, snøskredfare og mye regn.

– Det er et ordentlig «sjitvær», må man vel kunne oppsummere med, sier

Glatt ved E6 Saltdal, ved Nordnes

Våt is skaper trøbbel på veiene. Her ved E6 i Saltdal ved Nordnes. Bilbergerne som har rykket ut står også fast på det glatte føret, melder politiet.

Foto: Sølve Lillerødvann

vakthavende meteorolog Håvard Thorset ved Værvarslinga i Nord-Norge.

– Det har slått over til mildvær og mye regn. Derfor har vi gått ut med et farevarsel om mye nedbør. I tillegg blåser det godt, sier Thorset som forteller at et lavtrykk i vest er årsaken til væromslaget.

– Lavtrykket tar med seg varm og fuktig luft og ganske mye vind. Fra i ettermiddag kan det bli perioder med liten og full storm på kysten. Derfor har vi også ute et farevarsel om kraftige vindkast.

Laster Twitter-innhold

Bodø kommune: – Hjelp oss

I Bodø-området melder flere trafikanter om store vanndammer i kjørebanen og oppfordrer på sosiale medier andre bilister om å kjøre forsiktig.

Trøbbel med mye vann i Bodø
Foto: Johan Juha Rintala / NRK

Kommunen har opptil 40 maskiner i drift i dag. Det gjelder lastebiler, veiskraper, hjullastere og steamere. I tillegg kommer de private entreprenørene som kommunen har avtale med og som har sine brøyteroder.

Kommunen har omdisponert alle mannskaper til å gjøre forholdene så gode som mulig. All anleggsdrift er stoppet og mannskapene overført til brøytetjenesten.

– Dette er helt nødvendig i dagens situasjon, sier drifts- og produksjonssjef Bjørn-Inge Ingvaldsen i Bodø kommune.

Han er også svært opptatt av at kommunens innbyggere kan bidra både med å måke snø på sine private områder og i overgangene til kommunale veier.

– Ta fram spade og snøskuffe, oppfordrer han.

Politiet melder om at mye vann og frosne avløp skaper mange store dammer og at flere underganger er oversvømt.

Vannstanden på riksvei 80 i Bodø var i en periode så høy at politiet vurderte å stenge strekningen, men klarte etter en stund å få vekk vannet ved fjerne deler av autovernet og skyve unna snø og slaps.

Europavei 6 mellom Åga og Langneset på strekningen mellom Mosjøen og Mo i Rana har derimot redusert framkommelighet på grunn av oversvømmelse. Kan bli stengt på kort varsel, melder Veitrafikksentralen.

Lavtrykk over Nord-Norge

Her er lavtrykket som gir mye regn og vind i mesteparten av #Nord-Norge 💨 Det beveger seg nordøstover og passerer Finnmark i løpet av natta.

Foto: Meteorologisk institutt

Stor skredfare

Det ustabile mildværet har ført til at snøskredvarslinga har rangert snøskredfaren til fire av fem i Nordland og Sør-Troms.

– Det er et uvær på vei, med mye regn og høye temperaturer høyt til fjells. Det gjør at snødekket blir ustabilt, med fare for at snøskred kan utløses på egen hånd, sier snøskredvarsler Ragnar Ekker ved varslingstjenesten Varsom.no.

Heldigvis ser det ut til at snøskredfaren kan reduseres i løpet av de nærmeste dagene.

– Det er en midlertidig situasjon. Når det blir kaldere igjen og regnet avtar, slik det er ventet at det vil gjøre i morgen, vil faren reduseres ganske fort.