Vannrørene i bygda frøs: – Det er ikke moro å skylle ned med ei bøtte vann

Innbyggerne i bygda Gutvik har vært uten vann i tre uker. Annenhver dag kan de nyte en time med rennende vann, som hentes med tankbil, men ellers må bøtta frem for å få skylt ned etter toalettbesøkene.

Over tre uker uten vann i Gutvik

I SPAREMODUS: Bjørg Tiller og ektemannen Jan ser frem til å kunne trykke på spyleknappen igjen, etter tre uker uten vann.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Over tre uker uten vann i Gutvik

Jan Tiller er leder for det privateide vannverket i Gutvik.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK
Over tre uker uten vann i Gutvik

Bjørg Tiller.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Det er nesten bare gamle folk igjen her, så dette er en uhyggelig tungvint situasjon, sier Jan Tiller, leder for vannverket i Gutvik.

I starten av januar ble vannrøret på fjellet ødelagt i sprengkulda, og siden har det ikke vært vann i kranene til de 57 fastboende i Gutvik i Nord-Trøndelag, like ved grensa til Nordland.

Løsningen ble å frakte en tankbil med 10.000 liter vann fra øya Leka, som fordeles mellom to gårdsbruk i Gutvik, før ferden går videre til Bindal for å fylle opp tanken igjen.

– Dette vannet gis til innbyggerne, som får rundt en time med vann i springen annenhver dag, sier Tiller.

– Hva savner dere mest?

– Vi savner ikke vann til å ha i whiskyen akkurat. Men det er ikke alltid like vellykka å skylle ned i do med ei bøtte vann, humrer han.

Hjelp fra nabokommunen

Samarbeidet på tvers av fylkesgrensa er svært godt ifølge Jan Tiller, og uten hjelpen fra Bindal hadde de siste ukene vært enda vanskeligere.

– Vi får hente drikkevann og dusje på Bogen feriehus i Bindal når vi vil, i tillegg til vannet vi henter flere ganger i uka med tankbilen. Og det setter vi stor pris på.

– I den timen vi hadde vann hjemme i dag var det kona som fikk dusje. Så folk får holde en viss avstand fra meg for øyeblikket.

Over tre uker uten vann i Gutvik

TANKBIL: Arne Fjellseth kjører daglig med vann fra Leka og Bindal, slik at gårdbrukerne og de andre i Gutvik får vann slik at de akkurat klarer seg.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Isplugg tetter røret

En av dem som er til stor hjelp er Egil Reppen fra Bindal. Over flere dager har han vært med opp på fjellet for å få vannet til å renne gjennom vannrøret igjen.

Problemet er at en «isplugg» som er noen meter lang tetter igjen røret.

– Vi må gjøre det vi kan for å få vann til dem. Det er særlig viktig for de to gårdbrukere der. Jeg har hatt gård selv, og vet hvor tungvint det er uten tilgang på vann.

Arbeidet for å få isen til å smelte tar tid, og arbeidsforholdene er vanskelige fordi det blåser og er kaldt i fjellet.

– Alderssnittet i Gutvik er på nesten 60 år, så de som fortsatt kan gå opp på fjellet blir grovt utnytta, for å si det sånn. Vi kan jo ikke sende en 75-åring med rullator opp dit, sier Jan Tiller.

– Når er vannet tilbake, tror du?

– Vi håper at det skjer i dag, men det har vi jo sagt i tre uker nå, så vi får se.

Vanntrøbbel i Gutvik

Her pumpes det vann fra bekken inn i rørgata, for å tine isen som tetter igjen røret.

Foto: Egil Reppen