Hopp til innhold

Smitteutbruddet i Lofoten - innfører lokal «nachspielforskrift»

Smitteutbrudd ved to utesteder i Henningsvær gjør at det innføres lokale smittevernregler i Vågan kommune i sju dager.

Trevarekafeen / trevarefabrikken i Henningsvær stengt etter smitteutbrudd

Utestedet Trevarefabrikken har vært stengt siden 23. juni. Et annet utested i Henningsvær, Klatrekafeen stengte dørene mandag 28. juni.

Foto: Ola Helness / NRK

NRK skrev tidligere at det var registert ett nytt smittetilfelle i Vågan kommune i dag - dette var ikke riktig.

De siste ukene har det pågått et omfattende smitteutbrudd i Vågan kommune i Lofoten. De populære turiststedene Henningsvær og Svolvær ligger til denne kommunen.

Totalt er det rundt 30 tilfeller siden forrige uke. Smitten har spredd seg til andre kommuner.

Nå strammer kommunen inn på smittevernreglene, og innfører en lokal forskrift.

Kommunelege Jan Håkon Juul

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul innfører lokale smittevern-regler i Lofoten midt i turistsesongen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det blir skjenkestopp fra kl. 24.00 de neste sju dagene for serveringssteder og maks fem personer kan være samlet i tillegg til husstandsmedlemmer.

- De neste dagene vil vise om vi er i stand til å hjelpe hverandre slik at denne forskriften blir kortvarig. Den gjelder nå i syv dager, men kan bli kortere, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul.

Henningsvær

Henningsvær er et av de mest besøkte turiststedene i Lofoten. Det er 13 skjenkesteder i fiskeværet med drøyt 400 fastboende.

Foto: imageBROKER/Gerhard Zwerger-Scho / imageBROKER

Vil unngå «nachspiel»-smitte

Spesielt i Henningsvær har det vært problemer med mye privat festing, noe som kommunen vil begrense med den nye forskriften.

– Hensikten med de private begrensningene er å unngå nachspiel. Det er blant unge mennesker smitten har spredt seg, og nå begrenser vi muligheten for å fortsette festen etter stengetid. Securitas skal følge opp dette blant annet i Henningsvær, sier Juul.

Fra i natt vil Vågan kommune sette inn securitasvakter på nattetid i i Henningsvær, i tillegg til at politiet har døgnbemanning i Lofoten. Skjenkekontrollene blir intensivert i kommunen og kontrollørene skal også ha fokus på smittevern.

Smitteutbrudd på turiststed

I resten av landet er nå den nasjonale skjenkestoppen opphevet.

De fleste smittetilfellene kan spores tilbake til de populære utestedene Trevarefabrikken og Klatrekafeén i Henningsvær.

Utestedet Trevarefabrikken har vært stengt siden 23. juni. Et annet utested i Henningsvær, Klatrekafeen stengte dørene mandag 28. juni.

Onsdag oppfordret Vågan kommune flere til å melde seg til testing.

– Vi ser at det er få personer som har meldt seg til testing i dag. Vi ber om at alle som har vært på klatrekafeen i Henningsvær fredag 25. og lørdag 26. juni frem til stengetid melder seg til testing så snart som mulig, meldte kommunen på Facebook.

Smitteutbrudd i Henningsvær, Lofoten