NRK Meny
Normal

Værsyke nordlendinger fortviler: – Hjelp, vi drukner

Ingen steder i Norges land bøttet det ned så mye i juni som i Lurøy.

Siv Hangås

Siv Hangås er en av eierne av Aldersund Motell & camping i Lurøy kommune.

Foto: Privat

Ferske tall fra Meteorologisk institutt viser at juni var både kaldere og våtere enn normalt. Blant de fuktigste stedene her til lands var Lurøy på Helgelandskysten, det merket lokalbefolkningen godt.

– Jeg har nettopp vært ute, og du må ha på støvler. Det er vått og sleipt. Du kan ikke gå i fjellet, for det er så mye tåke at da går du deg bare bort. Og vi får ikke engang klippet gresset nå på grunn av all nedbøren, sier en litt lettere oppgitt Siv Hangås, som er en av eierne av Aldersund Motell & camping i Lurøy kommune.

Helgelandskysten i Nordland er kjent for mange av sine vakre kystperler, men gjestene til Hangås har ikke fått mange øyeblikk med oppholdsvær slik at de kan oppleve den flotte naturen i området. For Lurøy er en gjenganger når det kommer til nedbør, og den første sommermåneden ble av det fuktige slaget her.

– Vi er jo kjent for å være en av de våteste plassene her til lands, men nå har det vært mye trist vær, med utrolig mye regn og tåke, sier hun.

Juni var både våt og kald

Aldersund Motell og Camping i Lurøy

Et lite opphold blant alle bygene ved Aldersund Motell og Camping i Lurøy i dag.

Foto: Aldersund Motell & Camping

– Det er ikke noe trivelig, du ser jo ikke øya som ligger rett på andre siden, tåka ligger jo helt ned i havet. Så de turistene som kommer for å se øyene får jo ikke sett noe, da blir det ikke så mye turister, de drar fort videre, fortsetter hun.

Månedstemperaturen for hele landet lå 1,7 grader under normalen, opplyser Meteorologisk institutt. Juni i år var også den 18. kaldeste siden 1900. Med normalen menes gjennomsnittstemperaturen mellom 1961 og 1990. Meteorologisk institutt melder at den høyeste maksimumstemperaturen som ble målt i juni var 26,6 grader, målt 22. juni på Overhalla-Skogmo i Nord-Trøndelag. Laveste minimumstemperatur var minus 10, som ble målt på Juvvasshøe i Lom i Oppland 2. juni.

Forrige måned var også en våt måned. Månedsnedbøren for hele landet var 125 prosent av normalen. Størst avvik fra normalen var det i Trøndelag og Nord-Norge, mens det var relativt tørrest på Østlandet med 80 prosent av den normale månedsnedbøren. Mest nedbør ble det målt på Lurøy i Nordland, med 292,3 millimeter noe som er 174 prosent av normalen.

Håper på bedre vær

– Mange avbestiller når det blir så dårlig vær. Det er mye bedre når det er fint vær, da er det mange turister, og da kan de være her i mange dager. Vi håper julimåneden skal bli bedre, sier Hangås.

Hun ser ikke mørkt på sommeren, for de har opplevd verre, selv om regnet hamrer ned og alt blir gjennomvått. I mellomtiden bruker de tiden på innekos.

– Vi må jo bare prøve å møtes og være sosial med de vennene man har her ute. Vi har jo kafe, billjardbord og ei stor tvstue, avslutter hun.