Hopp til innhold

Bilverksted raste sammen etter uværet i Lofoten – If anslår ødeleggelser for 10 millioner

Stein som har blitt blåst rett opp fra havet og skoletak som ble revet av. Uværet som herjet på onsdag og natt til torsdag tok godt for seg langs kysten.

Brækkens Bil AS i Ballstad, Lofoten

Brækkens Bil AS på Ballstad i Lofoten raste helt sammen på grunn av uværet.

Foto: Trond Pedersen

Uværet som onsdag herjet i store deler av Nord-Norge og på Vestlandet har bydd på store utfordringer.

Stengte veier, innstilte fergeavganger, ødelagte hus og avrevne tak er blant noen av konsekvensene, etter at støvet har lagt seg, torsdag.

Bilverkstedet Brækkens Bil AS på Ballstad i Lofoten ble ordentlig rammet av uværet. Nesten hele den ene veggen og taket har rast sammen.

Det er veldig trasig det som har skjedd. Taket og noe av veggene har blitt helt ødelagt. Verkstedet er stengt. Det er ikke så mye man får gjort akkurat nå. Jeg aner ikke hvor lenge vi blir nødt til å holde stengt, eller hvor lang tid det vil ta å få det fikset. Men det blir sikkert å gå en stund før vi får åpnet igjen, sier daglig leder Fredrik Einar Brækken.

I Lofoten var det svært vått på onsdagen, og spesielt på Kvitfossen i Vågan kommune.

Her kom det 221,9 millimeter nedbør i løpet av 24 timer, som meteorologene anslår å være det tredje våteste døgnet noensinne.

Brækkens Bil AS i Ballstad, Lofoten
Verkstedet Brækkens bil A/S

Google Street View / Trond Pedersen

Over 100 skademeldinger etter uværet

Forsikringsselskapet If kan melde om at det er meldt inn rundt 100 skademeldinger knyttet til uværet. Gjensidige melder om litt over 20, mens Storebrand har fått inn 60 fra hele landet.

Ifølge If er det flest skader på kysten på strekningen Lofoten, Vesterålen og Harstad til Tromsø.

Vanninntrengning i bygning er det flest har opplevd, mens enkelte har fått ødelagte tak av kraftige kast, sier kommunikasjonssjef i If forsikring, Sigmund Clementz til NRK.

Han peker på at folk i Nord-Norge stort sett er flinke til å gjøre forberedelser og tiltak når det er meldt hardt vær.

– Det er jo ikke første gang det har vært uvær, og folk flest i landsdelen har god kunnskap om hvordan de bør håndtere virkelig ruskevær. Både før, under og etter uværet.

Skadesenterleder hos If i Tromsø, Ann Tove Heitmann, sier at de så langt har fått inn rundt 100 skademeldinger.

I hovedsak er det tak som har blitt skadet.

– Alt fra store takflater til takplater, vi ser også garasjedører som har blåst inn. Innimellom en trampoline og treffskader fra andre løse gjenstander.

Hun forklarer at skadene fort blir dyre når det går tak.

– Men sånn i snitt så regner vi at det kanskje kan være en snittskade på rundt 100.000 kroner per sak. Og med de hundre skademeldingene vi har fått, så blir det jo litt penger ut av dette, sier Heitmann.

Dermed regner If med at uværet har gjort skader for 10 millioner kroner.

Skole holder stengt

Spesielt i Porsanger i Finnmark førte den sterke vinden til flere hendelser.

– Natten har vært veldig hektisk hos oss. Vi hadde en campingvogn som blåste ut på et jorde, og containere som måtte flyttes og sikres etter vinden begynte å ta tak i dem.

Det forteller Roger Martinussen som er sektorleder i Porsanger kommune. Det ble bare starten på nattens arbeid. For plutselig begynte det å flyge takplater av gårde med vinden.

– Deler av taket på ungdomsskolen i Lakselv blåste av rundt midnatt i stormkastene som var her da, forteller Martinussen.

Ungdomsskolen må derfor holde stengt i dag og elevene må bli hjemme.

– Nøyaktig hvor store skader det er blitt, vet vi ikke ennå. Men en god del av taket på den ene fløyen er tatt. En ordentlig oversikt får vi ikke før utpå formiddagen, når det blir lyst.

Taket har blåst av på ungdomsskolen i Lakselv

Deler av taket på Lakselv ungdomsskole ble revet av bygget natt til torsdag.

Foto: Porsanger kommune

Satt krisestab i natt

Kommunen satt i natt krisestab for å sikre området sammen med brannvesenet. Naboer rundt ble varslet og oppfordret om å holde seg innendørs. Veiene rundt skolen ble stengt.

– Vi kommer til å gjøre en vurdering nå på formiddagen om de skal åpnes igjen. Nå har vinden heldigvis løyet litt, men vi må se det litt an. Vi holder det foreløpig stengt rundt skolen fordi det kan være bygningsmateriell som flakser rundt skolen. Vi vil ikke at folk blir skadet.

NRK-reporter John Inge Johansen hadde problemer med å holde kameraet på plass under direkterapporten sin på Dagsrevyen.

NRK-reporter John Inge Johansen hadde problemer med å holde kameraet på plass under direkterapporten sin på Dagsrevyen.

Selv om vinden har roet seg, vil det i løpet av dagen blåse noe opp igjen – riktignok ikke like kraftig som natt til torsdag. I Lakselv er det meldt liten kuling med vindkast på 18 m/s ut mot kvelden. Det er også fremdeles gult farevarsel langs kysten.

I Porsanger blir de i dag å jobbe på for å rydde mest mulig i området.

– Vi skal prøve å sikre en del ting, spesielt om der er flere løse takplater så det er gjort før det kommer mer vind i ettermiddag og kveld, sier Martinussen i Porsanger kommune.

Slik ser Dyfjordveien på Nordkyn ut etter at havet har blåst steiner opp i veibanen.

Bilde stein som ble kastet opp fra havet på grunn av stormen over Dyfjordveien

Treffer Trøndelag i ettermiddag

En gammel låve som vinden har tatt rundkast med i Stårheimsdalen i Nordfjord, viser kreftene av uværet i Sogn og Fjordane, onsdag.

Torsdag morgen har det også vært innstilte ferjer og stengte fjelloverganger i Vestland fylke.

Låve blåst over ende i Nordfjordeid

Låve som er blåst over ende i Nordfjordeid på Vestlandet.

Foto: Asgeir Heimdal Reksnes / NRK

I ettermiddag er det venta at uværet kommer inn over Trøndelag.

– Det er nok for trafikken det er mest kritisk. Det er vanskelig å si akkurat hva det fører til. Det blir mye vind og trær kan velte. Så det kan føre til problemer, sier vakthavende meteorolog, Alexander Skeltved, ved Meteorologisk institutt.

Langs kysten er det venta vindkast over 30 meter per sekund, mens lenger inn i landet er ventet litt mindre styrke i kastene.

Samtidig blir det en god del snøbyger. I lavlandet kan det komme rundt 10 centimeter med snø mange stedet. Steder som ligger høyere opp kan få 15 til 20 centimeter.

– At det kan bli redusert sikt kan nok både vinden og snøen føre til. Snøfokkvarslet dekker fjellovergangene sør i Trøndelag. Det blir E6 over Dovrefjell, sier Skeltved.

Meteorologen sier det også kan komme en del lyn og torden.

– Det er allerede en del lyn utenfor kysten av Trøndelag. Jeg vil tro det trekker innover kyststrøkene de nærmeste timene, sier Skeltved

uvær Brekstad

Brekstad i Ørland kommune på Fosen i Trøndelag. Her er uværet på vei inn nå.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Stein ble kastet opp fra havet

Siv Kristin Sørdal, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, kan bekrefte at stein har blitt kastet opp fra havet på Dyfjordveien i Finnmark.

– Det er så sterk vind at det kastes masse stein inn på veien, slik at mannskapet på brøytebilen har meldt den stengt.

Sørdal sa at det ville gjøres en ny vurdering om veien skal åpnes torsdag klokken 09:00

Klokken 09:30, torsdag, er veien åpnet.

– Veien er akkurat åpnet. Den er litt smal enkelte steder, fordi kraftige bølger i natt har vasket ut veien. Her vil det bli satt opp kjegler. Når disse utbedringene er gjort, vites ikke. Det er opp til fylket å avgjøre.

Det sier Sebastian Hansen, skiftleder hos Selvaste Persen Maskin AS, som har anbudet på strekningen.

Mer enn hundre år gammel brygge måtte gi tapt for stormen på Bjarkøy i Troms.
Foto: Privat

Brygge blåst på havet

På Bjarkøy utenfor Harstad har en mer enn hundre år gammel brygge, med et tre etasjes bygg, seilt på havet.

Eieren, Bente Haukebøe, forteller til NRK at hun ikke har vært der selv, men har fått med seg det som skjer gjennom bilder.

– Det var fullt av gammel historie. Det er et stort tap, ikke bare økonomisk. Den er en ærverdig brygge som er kjent for alle i lokalsamfunnet. Alle har et forhold til den, sier Haukebøe.

Hele første etasjen av bygget er knust, etter det Haukebøe kan se.

– Vi har fått beskjed av politi og brannvesen om at man ikke må nærme seg, da hele bygget kan rase sammen. Det er klart det er masse ting der som jeg håper vi kan få ut etter hvert, sier hun.

Også i Ersfjordbotn har et mindre bygg blåst på havet. Det er ikke meldt om personskade.

– Det blåser innover i bygda og opp mot skolen. Ingenting er sikret, så det kan være farlig å bevege seg her nå. Ting flyr rundt i lufta, sier Trude Lorentzen til NRK.

Her ligger skuret til familien Lorentzen i Ersfjordbotn i Tromsø strødd utover. Gjenstandene blåser innover mot skolen på tettstedet, og folk oppfordres til å være svært forsiktige med å bevege seg i området, da ingenting er sikret og kan komme flyvende med vinden.

Her ligger skuret til familien Lorentzen i Ersfjordbotn i Tromsø strødd utover. Gjenstandene blåser innover mot skolen på tettstedet, og folk oppfordres til å være svært forsiktige med å bevege seg i området, da ingenting er sikret og kan komme flyvende med vinden.

Foto: Trude Lorentzen