Oppdrettslaks som er foret med betydelige mengder vegetabilsk olje har ikke samme positive helsemessige effekt som annen laks.
Marin olje olje må beholdes i fôret dersom laksen skal bli en god kilde til omega 3.
Dette slås fast i et doktorgradsarbeid gjennom en studie av de biologiske virkningene av å erstatte fiskeolje med vegetabilsk olje i fôret til laksen, skriver Fiskeribladet.
I sitt forsøk benyttet veterinær Sverre Ludvig Seierstad hjertepasienter som ble satt på tre ulike menyer med laksefilét.
Laksen som ble servert var delt inn i tre grupper som hadde spist fôr med ulike mengder av fiskeolje og vegetabilsk olje.
Omega 3
Sammensetningen av fettsyre påvirker også fettsyreprofilen i blodet hos pasientene som hadde spist dem.
Det ble registrert en økning av de marine omega-3 fettsyrene hos pasientene som fikk fisk foret med rein fiskeolje, men denne effekten så man ikke hos pasientene som spiste fisk fôret med rein rapsolje.
Seierstad konstaterte dermed at vi blir hva vi spiser, i forhold til hva fisken spiser.
Dyr ressurs
Fiskeolje har begynt å bli en begrenset og kostbar fôrressurs og kan dermed ikke uten videre erstattes med andre fettkilder.
Vegetabilske oljer har derimot vist gunstige egenskaper i forhold til fiskens apetitt, fôropptak, vekst og kvalitet.