NRK Meny
Normal

Vadefugl ute av kurs i Bodø: – Dette er en svært sjelden observasjon

Den skulle egentlig ha befunnet seg i Nord-Amerika. Men flekksnipa kom ut av kurs og havnet i Bodø.

Flekksnipe i Mørkvedbukta

Denne flekksnipa ble fotografert i Mørkvedbukta i Bodø mandag denne uken.

Foto: Arkadiusz Suchecki

Bildet øverst i saken er det Arkadiusz Suchecki som har tatt i Mørkvedbukta i Bodø. Det var Christian Stolz som først oppdaget den, og Suchecki, som er en del av fugletittermiljøet i Bodø, fikk etter hvert med seg ryktene om den spesielle observasjonen.

– Jeg er påmeldt i en gruppe som melder ifra om sjeldne fugler, så jeg dro til Mørkvedbukta med en gang, forteller den polske fotografen.

En time senere hadde han fanget den sjelden vadefuglen på kameraet.

– Den var vanskelig å få øye på. Den er liten og går litt i ett med terrenget. Bildet tok jeg på cirka 100 meters avstand, forteller Suchecki.

Niende observasjonen i Norge

Bildet han til slutt fikk, er av det sjeldne slaget, i hvert fall i Norge.

– Dette er den niende flekksnipa som er sett i Norge gjennom alle tider, og det sier jo noe om hvor uvanlig dette er, sier Kjetil Solbakken som er generalsekretær i Norsk ornitologisk forening.

– De fleste som ser etter fugler i Norge har aldri sett den, og vil nok aldri se den heller.

– Kraftig ute av kurs

Solbakken kan fortelle at flekksnipe er en vadefugl som hekker i Nord-Amerika, og som overvintrer i Sør- og Mellom-Amerika.

– Fuglen i Bodø har med andre ord kommet kraftig ut av kurs, men det i seg selv er ikke uvanlig. Det er et vanlig fenomen at det dukker opp fuglearter som er langt hjemmefra, og til enhver tid er det ulike arter som har kommet ut av kurs og havner i Norge.

Hvor flekksnipa i Bodø, som i skrivende stund fortsatt befinner seg i Mørkvedbukta, nå skal ta veien er vanskelig å si.

– Det kan hende den finner veien over Atlanteren igjen. Den er jo på jakt etter en partner, men det blir nok vanskelig i Bodø, slår Solbakken fast.

Flekksnipe er for øvrig nært beslektet med strandsnipe, en av de vanligste vadefuglene i Norge. Det er kun flekkene som skiller de to.

– Det er en vakker og flott fugl, som fugleinteresserte vil ha stor glede av å se, sier generalsekretæren.