Hopp til innhold

Uvanlig snørik mars i Nordland

Brøytemannskaper rundt om i fylket jobber for harde livet med å rydde gater og fortau etter påskens snøfall. – Det er ingen tvil om at det har vært mer nedbør og kaldere enn normalt, sier meteorologen.

Måker snø for harde livet

Snøen har lavet ned over deler av Nordland i påsken. Brøytemannskapene har hatt det hektisk etter at påsken tok slutt.

– Påsken har vært veldig strevsom og nå kommer etterarbeidet med å få snøen vekk. Vi har måttet lagre snøen på fortauene og arbeider for livet med å få de ryddet til skolen starter igjen, sier vaktleder Roger Pedersen i Bodø byteknikk til NRK.

Det har lavet uvanlig mye snø over Bodø i årets tredje måned.

– Det har vært forholdsvis mye nedbør i mars, med 35–40 prosent mer nedbør enn normalt, sier meteorolog Magnus Ovhed hos Vervarslinga for Nord-Norge til Avisa Nordland.

Store mengder

Flere steder i Nordland har det kommet mer enn en halvmeter snø i påsken og godt over en meter i løpet av mars. Det er spesielt i de ytre strøkene snøen har lavet ned.

– Det er ingen tvil om at det har vært mer nedbør og kaldere enn normalt. Nordland er et fylke hvor det kan regne ganske mye, men kulden har gjort at det har falt som snø, sier statsmeteorolog Jon Austerheim.

(artikkelen fortsetter under)

Roger Pedersen

Brøytemannskapene i Bodø jobber for harde livet med å rydde fortauer etter påskens store snøfall forteller Roger Pedersen i Bodø byteknikk.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Også på Sør-Helgeland har himmelen åpnet seg, og i Brønnøysund har brøytemannskapene hatt en hektisk påske.

– Snøfallet har vært helt vanvittig. Noen områder har ikke vært framkommelige i perioder. Folk er ivrige på at det skal være åpent, og det forstår vi, men det har lavet voldsomt ned i perioder, sier Stephan Høgeli i Brønnøy kommune til Brønnøysunds Avis.

– Dette har jeg aldri sett maken til

I et nydelig kystlandskap i Lurøy i Nordland har Hallgrim Olsen holdt orden på været helt siden 1978. Men aldri har han sett mer snø i begynnelsen av april enn han har gjort i år.

– Dette har jeg aldri sett maken til. Det er over 1,10 meter snø på flatmark. Vi har aldri opplevd en sånn vinter med en sånt stabilt vintervær, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under)

Har ført værdagbok i over 30 år

Har ført værdagbok i over 30 år

Olsen sier at snøen har ligget på bakken i over en måned, men at det har kommet ekstra store mengder i løpet av påsken.

– Etter påske pleier vi å se de første løvetennene som stikker opp. I år er det langt unna noe sånt. Det er mye tele i bakken, men vi er jo i april og varmen fra fjordene begynner vel snart å skyte opp, sier han.

Mye nedbør

I Trøndelag og Nord-Norge har det kommet over dobbelt så mye nedbør enn det som er normalt for mars.

Mesteparten av nedbøren kom i løpet av påskeferien, og Tromsø fikk over 60 millimeter nedbør på kun åtte døgn. Nedbørmengden utgjør hele 84,3 prosent av det som normalt skal komme i løpet av måneden, ifølge verogvind.net.

Her var det våtest i mars:
• Lurøy (Nordland) 259,0 mm (122 prosent av normalen)
• Åfjord–Momyr (Sør-Trøndelag) 221,3 mm (152 prosent av normalen)
• Åfjord II (Sør-Trøndelag) 200,2 mm (215 prosent av normalen)