Hopp til innhold

Uvanlig gjest på vinterbesøk

En sommerfugl i vinterland kom på besøk til Astrid Lauritzen i Bodø.

Sommerfugl

En neslesommerfugl kom på besøk til Astrid Lauritzen i Bodø.

Foto: Astrid Lauritzen

– Det var sønnen min og barnebarnet mitt som fant den i trappeoppgangen inn til leiligheten min tidligere denne uka, sier Astrid Lauritzen.

Sommerfuglen, av typen neslesommerfugl, våknet raskt til liv inne i leiligheten.

– Den virket passe omtåket og surret rundt leiligheten. Derfor valgte vi å slippe den ut igjen, sier Lauritzen, som legger til at det var artig med det uventede besøket.

– Sist jeg så en sommerfugl på denne tiden av året var i 1974. Så det er artig at jeg skulle oppleve det igjen. Det var også en neslesommerfugl, forklarer hun.

Forsker: – En klossete sommerfugl

Førsteamanuensis Kaare Aagaard ved NTNU antar at det dreier seg om en sommerfugl som har blitt klekket sent i høst.

– Det er realitivt vanlig at neslesommerfuglen går i dvale og overvintrer. De bruker å finne seg en lun plass som en barksprekk eller lignende, så denne sommerfuglen har nok vært ganske så klossete i sin jakt på overnattingssted, sier Aagard.

Neslesommerfuglen kalles vårens første sommerfugl av den grunn at det er den første sommerfuglen mange ser om våren, og at det da dreier seg om individer som har overvintret.

– Sett den i kjøleskapet

Han mener sommerfuglen har blitt forrvirret da han ble tatt inn i den varme leiligheten.

– Antageligvis har den trodd at det var vår. Så lenge det ikke er for kaldt vil det være muligheter for at den kan overleve ute. Vi får tro at den finner seg et bedre gjemmested enn en trappeoppgang, sier Aasgaard.

Zoolog Kaare Aagaard

Førsteamanuensis Kaare Aagaard ved NTNU

Foto: Torjus Kleiven Kandal / NRK

Han har følgende råd til dem som finner sommerfugler vinterstid.

– Det beste er å la dem være der de er. Hvis du først har tatt den inn, bør du sette den i en eske på et kjølig rom, før du legger den i kjøleskapet. Da får den en gradvis tilnærming til kulden. Til slutt bør du ta den med ut og legge den for eksempel under litt løv, avslutter førsteamanuensis Kaare Aagaard.