Hopp til innhold

Uværet «Kyrre» rammer trafikken i nord

I fergekøen på kaia i Bodø står bilistene og venter forgjeves i uværet. Gassfergen som skulle tatt passasjerene over til Moskenes i Lofoten er innstilt.

Uværet «Kyrre» sett fra Bodø havn

Fergene sliter i sterk vind og høy sjø, men hurtigruta MS Nordnorge hadde ingen problemer med å gå fra Bodø mot Stamsund i ettermiddag

Tankbilsjåfør Per Gunnar Kroknes

Tankbilsjåfør Per Gunnar Kroknes.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Det blåser og ferga er visst innstilt. Sånn er været i Norge. Det har vært vindfritt i nord i hele vinter, så vi må vel bare akseptere det, sier tankbilsjåfør Per Gunnar Kroknes fra Tønsberg.

I Moskenes i Lofoten blåser det sterk kuling torsdag ettermiddag. Meteorologisk Institutt har varslet om sørvestlig full storm, og fra natt til fredag sterk storm i Vesterålen.

Flere samband er innstilt

Torghatten Nord har innstilt sambandet Bodø - Moskenes - Værøy - Røst fram til fredag morgen på grunn av uværet i Vestfjorden. Flere avganger i morgen er også innstilt.

I tillegg er blant annet ferga mellom Bognes og Lødingen innstilt.

Per Gunnar Kroknes skulle vært i Moskenes og hentet tran til produksjon i Oslo, men må innse at han tidligst kommer seg over fjorden i morgen.

– Jeg må bare vente, og kommer meg nok ikke hjem til Tønsberg til helga. Da blir det helg i bilen i stedet hvis ferga ikke går, sier han.

Mens den sterke vinden skaper problemer for fergetrafikken, har ikke flyselskapene som trafikkerer i Nord-Norge meldt om store problemer så langt.

Skylder på gassfergene

Innstilte ferger i Nordland

Ferga som skulle gå Moskenes i Lofoten torsdag ettermiddag.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Tankbilsjåfør Kroknes mener fergetrafikken i Nordland ville gått som normalt med de gamle fergene. Gassfergene som ble satt i trafikk i Nordland i fjor, har vært innstilt en rekke ganger det siste året.

– Ja, disse gassfergene er et blindskudd. Hadde gamleferga gått er jeg ganske sikker på at vi hadde kommet oss over, sier Kroknes.

Den teorien støttes ikke av administrerende direktør i Torghatten Nord, Torkild Torkildsen. Han mener de nye fergene tvert imot er bedre rustet til hardt vær – enn de gamle.

– Gassfergene er bygd for Vestfjorden, og tilbakemeldingene vi har fått så langt i vinter har vært gode, sier Torkildsen.

Været i Nord-Norge den siste tiden har vært såpass hardt, at Torkildsen mener de gamle fergene heller ikke hadde gått.

– Det meste av kollektivtrafikk har vært rammet de siste dagene, og vi må uansett ta de sikkerhetshensyn og følge reglene som er satt, sier Torkildsen.

Varer fram til fredag

Allerede fra fredag av regner meteorologene med at det verste er over for Helgelands del, mens det lenger nord vil vare noe lenger.

– Natt til fredag vil nedbøren bevege seg nordover og gå over til snø. Fredag ventes lokalt ekstreme snømengder i Lofoten, Vesterålen, Salten, Ofoten, og Sør-Troms, og lokalt vestlig sterk storm på kysten og i fjellet, skriver Meteorologisk institutt i sitt ekstremvarsel.

Meldingen om ekstremværet «Kyrre» gjelder for Nordland og Sør-Troms.

– Uværet vil være på sitt verste i natt, og minker noe fredag morgen. I Lofoten og Vesterålen vil det vare mot ettermiddagen i morgen, og lengre sør i til formiddagen, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Tromsø, Håvard Thorset til NRK.no.

For tankbilsjåføren fra Tønsberg er det ikke annet å gjøre enn å vente på at vinden skal gi seg.

– Jeg får bare sitte og vente, og håpe at det løyer. Men værmeldingen er ikke så veldig positiv, sier Per Gunnar Kroknes.

Tankbilsjåfør Per Gunnar Kroknes

Tankbilsjåfør Per Gunnar Kroknes.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK