Hopp til innhold

Se video: To fiskere berget etter dramatisk forlis

To fiskere ble berget etter et dramatisk forlis i full storm i natt. Uværet i nord fører til stengte fjelloverganger og trafikkproblemer flere steder.

– Det var en dramatisk redningsaksjon, sier skipper Arne Kristoffersen på redningsskøyta «Hans Herman Horn».

Det var meldt liten til full storm over Nordland fra torsdag til fredag. I natt traff været med full styrke.

Tidlig fredag morgen omkom en mann i slutten av 20-årene da to biler frontkolliderte på E6 sør for Mo i Rana. En person ble alvorlig skadd i ulykken, mens to personer ble lettere skadd. Alle var menn i 20-årene.

Det var vanskelige kjøreforhold og kraftig vind i området da ulykken skjedde. E6 var stengt noen timer etter ulykken, men åpnet for fri ferdsel etter at politiet var ferdig med åstedsundersøkelser.

Fiskebåt kantra og forliste

Like etter midnatt kantret og forliste en fiskebåt med to personer om bord nordøst for Landegode i Vestfjorden. Det var Kystradio Nord som fanget opp et mayday-signal fra fiskebåten.

– Det var en dramatisk redningsaksjon. Da vi ankom stedet, satt de to fiskerne på skutesida. Båten var da kantret 90 grader, sier skipper Arne Kristoffersen på redningsskøyta «Hans Herman Horn» i Bodø til NRK.

Redningsaksjon i Vestfjorden nord for Landegode

Redningshelikopteret fikk berget de to fiskerne som forliste utenfor Landegode i natt. Bildet ble tatt fra 330-skvadronen sitt redningshelikopter.

Foto: 330-skvadronen

Da redningsskøyta ankom stedet var allerede redningshelikopteret på plass.

– Begge fiskerne måtte hoppe på havet etter tur. Bølgene var da fire-fem meter høye bølger. Så ble redningspersonell firt ned fra helikopteret og de to fiskerne hentet opp.

Kristoffersen forteller om et skikkelig ufyselig vær med vindstyrke på nær 30 meter i sekundet. Det var mye drivgods, bruk og tau som fløt i havet.

– Det var storm fra østlig retning og grov sjø. Det må ha vært dramatisk for de to som måtte hoppe på havet. Heldigvis hadde de rukket å komme seg i redningsdrakter.

Uværet natt til fredag førte til stengte veier, trafikkulykker og et skipshavari i Vestfjorden.

Uværet natt til fredag førte til stengte veier, trafikkulykker og et skipshavari i Vestfjorden.

De to fiskerne ble ble fraktet til sykehuset i Bodø for observasjon. De skal ikke ha pådratt seg alvorlige fysiske skader, sier redningsleder Håvard Kjøllmoen ved HRS til Lofotposten litt før klokken fem fredag morgen.

Ifølge Lofotposten var den 12 meter lange fiskebåten er hjemmehørende i Sør-Norge og var på tur sørover da forliset skjedde.

Hurtigbåt havnet i fjæra

I løpet av natten røk fortøyningene til hurtigbåten «Sigrid Sigurdsdotter» som lå ved kai på Rørøy i Vega.

Deretter drev båten i land i fjæra rett ved Rørøy kai.

Odd Fellow III". Bistår lokal hurtigbåt på #Vega som har rekt på land i fjæra. Vi er nå på stedet og undersøker muligheten for å trekke fartøyet av grunn. Venter på flo.

Hurtigbåten «Sigrid Sigurdsdotter» slet seg og havnet i fjæra ved Rørøy kai i natt.

Foto: Redningsselskapet

Ifølge rederiet Torghatten var det ingen dramatikk rundt hendelsen og ingen personer om bord.

Redningsskøyta «Odd Fellow III» er på stedet, og venter på flo sjø før de starter på jobben med å trekke hurtigbåten av grunn.

Vi har kontroll over fartøyet, og jobber parallelt med å kartlegge omfanget av eventuelle skader. Vi beklager hendelsen og de ulemper dette medfører for reisende, sier administrerende direktør Øyvind Løvdahl.

Stengte veier

Flere steder er det meldt om sterk vind, og mange fjelloverganger har vært stengt i løpet av dagen.

Bruer stenges og åpnes fredag morgen.

– Spesielt høye biler bør vurdere om de vil kjøre over. Selv på gult kan det være for mye vind, opplyser Vegtrafikksentralen.

Saltstraumbrua utenfor Bodø var stengt på grunn av sterk vind, fredag morgen. Likevel var det bilister som kjørte over, ifølge Vegvesenets trafikkamera.

Kjører over broen tross vind

Flere bilister kjørte over broen med sterk vind og stengt bro.

Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet ber folk vente om broen er stengt, og politiet advarer om at å kjøre over med en sånn vind er ulovlig og vil bli belønnet med bøter.

Torghatten melder at begge fergene i fergesambandet Drag-Kjøpsvik er innstilt i uværet.

Boreal har også innstilt alle busser i Narvik kommune i dag.

Fergesambandet mellom Bodø – Værøy – Røst (B-ruta) er innstilt. Se hvilke fjelloverganger som er stengt hos Statens vegvesen.

Uvær

Flere biler kjørte seg fast i fokksnøen i Tamokdalen i Troms.

Foto: Jan Egil Høiseth

– Fyker inn i hampen mye

Sterk vind og mye snøfokk har ført til dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold mange steder. I Tamokdalen i Troms har det vært så ille at veiene tidvis ikke har vært kjørbare.

– Det har vært en vanskelig jobb å holde veiene åpne. I tillegg til brøytebilen, har vi hentet inn traktorer og hjullastere for å holde veiene åpne, sier brøytebilsjåfør Jan Egil Høiseth.

Terje Andreassen forteller at han ikke kommer seg hjem til Øverbygd fordi veien i Tamokdalen er stengt.

– Da jeg skulle kjøre hjem var veien stengt. Her står vinden på tvers av veien og det fyker inn i hampen mye. Vinden kommer i rosser. Nå ser jeg at brøytemannskaper jobber med å åpne veien. To-tre biler har kjørt seg fast i fokksnøen her. Det mange år siden været har vært så ille som nå, sier Andreassen.

Ras over E6

Det er sendt ut oransje farevarsel for svært kraftige vindkast i Troms fredag.

Enkelte steder vil det bli full storm, og vindkastene kan ha en hastighet på 27 til 28 m/s.

Uvær i nord

Slik så det ut på Skjervøy i Troms fredag morgen.

Foto: Statens vegvesen

Meteorologisk institutt sier folk må forberede seg på forsinkelser og innstillinger i både ferge- og flytrafikken.

E6 over Kvænangsfjellet er allerede blitt stengt etter at et stort snøskred har gått over veien.

Ifølge Vegtrafikksentralen er skredet tre-fire meter høyt, og har gått rett nord for Mettevoll i Nordreisa.

– Det er for tidlig å si når veien kan åpne igjen. Det vil bli vurdert av entreprenør og Statens vegvesen når det blir lysere ute, sier Håvard Langmo ved Vegtrafikksentralen.

Kvænangsfjellet er fortsatt stengt for fare for skred. Det skal ha gått to mindre skred i området før klokken 17.00, i tillegg til det skredet som gikk i dag morges.

Vegvesenet opplyser at ny vurdering om åpning gjøres kl. 20.00 fredag. Se status på 175.no

Ras på E6 i Langfjord

Ras på E6 i Langfjord.

Foto: «Thermo-transitt» avdeling Bø / Statens Vegvesen