Hopp til innhold

Utskjelte reklamesøyler fra Oslo blir kunst i Lofoten

I ti år har svære reklamesøyler blitt brukt til kampanjer i hovedstaden, til folks store forargelse. Nå får de nytt liv som kunstobjekter i Nordland.

Søyler får nytt liv i Lofoten

Initiativtakerne håper søylene vil bidra til å lyse opp i mørketida.

Foto: Skrova Outdoor

Med sin høyde på vel fire meter har reklamesøylene i sentrum av Oslo vært godt synlig. Til irritasjon for noen av byens innbyggere, som valgte å opprette en egen aksjonsgruppe for å få dem fjernet.

Etter ti år ble eierne til slutt bedt om å fjerne og kassere alle 47 tårn. Da Martin Otterbeck i foreningen Skrova Outdoor leste dette, fikk han en idé.

Han ønsket å bruke et par av dem som ramme for fotoutstillinger på den lille øya Skrova i Nordland med 180 fastboende.

Og etter to års intenst arbeid med finansiering, ble de 1,2 tonn tunge søylene til slutt nedmontert og fraktet fra Oslo til Lofoten.

Her var de plassert først

Her, i Oslo sentrum, var tårnene plassert i mange år.

Foto: Skrova Outdoor

Nytt bruksområde

Til NRK forteller Otterbeck at de er seks som står bak initiativet, og at de nettopp har kommet i havn med finansieringen.

Håper søylene lyser opp i mørketida

Det er ikke bare naturen som er slående i Lofoten, mener Otterbeck.

Foto: SKROVA OUTDOOR

Budsjettet har vært 115.000 kroner. Bare frakten kom på 25.000. I tillegg har det gått med penger på støping av fundament, montering og ulike reparasjoner.

– Det har vært tøft, og vi i styret har vært nødt til å bruke av egne midler. Vi har ingen medlemmer, men får inntekt fra grasrotandeler samt ved å blant annet selge støttebrev, plakater og å arrangere lotteri, forteller Otterbeck.

I Oslo har tårnene vært gjenstand for mye harme fra flere hold for sine overdimensjonerte reklamekampanjer. Nå fødes de altså på ny som kunstobjekter.

– Dette blir den syvende utstillingen vi får i stand på fem år. Vi som står bak er glad i foto, og synes det er spennende å tenke annerledes. I et annet prosjekt har vi for eksempel stilt ut og lyssatt 100 historiske bilder i en gammel tunnel.

Bilder fra Heidi Wexelsen Goksøyr

Nå håper foreningen at søyletårnene kan bidra til å lyse opp mørketiden for både beboere og besøkende. Søylene skal huse bilder fra Heidi Wexelsen Goksøyr (se faktaboks).

– Utstillingen i år er dedikert vinteren spesielt, og som med alle våre utstillinger er den permanent. I alle fall så lenge vi har midler til vedlikehold.

Foreningen har i alt syv store tråbiler til utlån. De som vil kan leie seg en slik for å navigere seg rundt til de ulike utstillingene, forteller Otterbeck.

Internasjonal festival

Den formelle avdekningen skjer 12. mars klokken 10. Alle utstillingene som foreningen har stelt i stand, er gratis og tilgjengelige hele døgnet.

Tidspunktet henger sammen med Lofoten Fotofestival, som starter torsdag. Det er ventet at en rekke anerkjente fotografer fra inn- og utland vil ta turen til området, opplyser Otterbeck.

Måtte støpe fundament

Fundament måtte støpes, for å holde på de over ett tonn tunge søylene.

Foto: SKROVA OUTDOOR
Her monteres de i Skrova

Her setter montører siste hånd på verket.

Foto: SKROVA OUTDOOR