NRK Meny
Normal

Utsetter hurtigruteanbudet - igjen

Nok en gang har Samferdelsdepartementet forlenget fristen for å levere inn hurtigruteanbud.

MS «Vesterålen»

FÅR KONKURRANSE?: I november får vi vite om Hurtigruten virkelig får konkurranse av den franske transportgiganten Veolia.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Den opprinnelige fristen gikk ut i slutten av september. Som lyn fra klar himmel kom nyheten om at Samferdelsdepartementet hadde gitt den europeiske trafikkgiganten Veolia ja til ønsket om å utvide fristen for å levere inn hurtigruteanbud med en måned – til slutten av oktober.

Nå er fristen utsatt på ubestemt tid.

Opp til Hurtigruten

Samferdselsdepartementet forklarer utsettelsen med at de vil klarlegge arbeids- og pensjonvilkår til de ansatte i Hurtigruten.

– Det er noen spørsmål vi ikke har fått svar på når det gjelder arbeids- og pensjonvilkår til de ansatte i Hurtigruten i forbindelse med en eventuell virksomhetsoverdragelse. Ifølge regelverket kan en ekstern anbyder bli forpliktet til å overta de ansatte i Hurtigruten. Når vi får disse svarene gjelder en tidagersfrist før vi kan starte arbeidet, opplyser underdirektør Dag Namtvedt i trnsportavdelingen i Samferdselsdepartementet til NRK.no.

– Uheldig

Kommunikasjonssjef Ragnar Norum i selskapet sier de i dag skal levere den informasjonen departemtet trenger.

– Tirsdag fikk vi et brev hvor Samferdselsdepartementet spør om våre ansattes pensjonsordninger og rettigheter utiover lønn. Dette skal vi svare på i dag.

Han sier de ansatte i Hurtigruten er urolig av alle utsettelsene.

– Det er knyttet stor spenning rundt dette. Dette er en svært viktig for oss. Vi synes det er uheldig at det ikke blir noe avgjørelse nå, sier Norum.

Samtidig tror han ikke utsettelsen har noen praktisk betydning.

– Det er sikkert ikke snakk om mange dagene. Vi gjør hva vi kan for å vinne dette anbudet, og det tror vi fortsatt vi skal greie, sier Norum til NRK.no.

Veolia tause

Veolia har sitt norske hovedkontor i Stavanger, men er tunge i Nord-Norge - både i Finnmark og på Helgeland. Veolia har så langt vært svært tause om hvorvidt de har de har tenkt å utfordre Hurtigruten med nytt eller gammel materiell.

– Vi regner på det og jobber aktivt. Det er kort tid igjen. Noe mer ønsker jeg ikke å si, sa administrerende direktør Stig Solheim i Veolia Transport Nord til Dagens Næringsliv for to uker siden.