Utsetter ferge- og hurtigbåtkutt

Fylkesrådet i Nordland utsetter de varslede kuttene i ferge og hurtigbåttilbudet i Nordland.

Fylkesråd Hild-Marit Olsen

Fylkesråd Hild-Marit Olsen holder pressekonferanse i Sandnessjøen i dag.

Foto: Frank Nygård / NRK

I fjor la fylkesrådet fram en omfattende kuttliste for flere samband i Nordland, deriblant nedleggelse av hurtigbåten til Helnessund og regionpendelen på Ytre-Helgeland. Nedskjæringene skulle trå i kraft de neste 3-4 årene.

Nå vil fylkesråd for samferdsel Hild-Marit Olsen legge de varslede kuttene på is.

– Det er enighet i fylkesrådet om at vi trenger rom til å meisle ut et nytt, helhetlig, kart for båt- og fergeruter i Nordland. Til det trenger vi mer tid, sier fylkesråd for samferdsel Hild-Marit Olsen (Ap) i en pressemelding.

Utfordringene

Fylkesrådet kjøper seg dermed tid i forhold til de varslede kuttene. Det gjør at Steigen og Ytre-Helgeland får båttilbud også de neste årene. I utgangspunktet skulle Helnessund og regionpendelen forsvinne om et halvt år.

Ifølge fylkesråden er det to grunner til å lage nytt kart:

– Den ene er at behovene innen samferdsel er i endring. Mange av ferge- og hurtigbåtrutene går de samme rutene selv om mye endrer seg. Både folk og næringsliv har andre behov i dag enn for noen tiår tilbake. Det må vi ta inn over oss når vi planlegger fremtidens løsninger, sier fylkesråden.

– Den andre årsaken er varslet om sterk nedgang i fylkeskommunens inntekter fra 2016 til 2019. Vi arbeider aktivt ovenfor regjeringen og Stortinget med å belyse konsekvensene av dette for befolkningen og næringslivet i Nordland. Men vi må forholde oss til de pengene vi har, understreker hun.

Kjøper seg tid

Fylkesråden sammen med Edgar Johansen med 33 års fartstid på hurtigbåt, MS Steigtind siden den kom i

Fylkesråden sammen med Edgar Johansen med 33 års fartstid på hurtigbåt, MS Steigtind siden den kom i 2003.

Foto: Geir Johnsen, Nordland fylkeskommune

Det er også varslet nedskjæringer i rutetilbud over hele linja fra 2016. Om også disse kuttene utsettes, vil trolig komme fram på pressekonferansen.