Utilgjengelig for eldre

Hurtigbåtene til Hurtigruten ASA er utilgjengelig for eldre og bevegelseshemmede. Det mener Steigen-ordfører Berit Woie Berg.

Hurtigbåten er utilgjengelig for bevegelseshemmede.
Foto: Knut Haarvik / NRK

Woie Berg sier dette er uakseptabelt og krever at selskapet ordner opp.

- Hurtigbåtene er lite tilrettelagt for funksjonshemmede når de skal gå i land eller ombord fra kai. Resten av båtene har dårlige forhold for både rullestolbrukere og de som er avhengige å ha krykker eller støtte seg. Både fordi langgangene er smale og at det ikke går an å trille rullestoler på dem, sier hun.

Dårlig tilrettelagt

Steigen-ordføraren engasjerer seg nå etter en tur som beboerne ved Steigentunet gjorde nylig. Da var det veldig tydelig hvor problematisk det kan være for de som er dårlig til beins å ta seg ombord.

- Det var fjæra sjø og det var tolv stykker som hadde store problemer med å gå ombord. Da ble det veldig iøynefallende hvor dårlig tilrettelagt det.var.

Ordfører Berit Woie Berg i Steigen.
Foto: Veigård, Erik / SCANPIX

Hun mener offentlig transport bør legges til rette for alle. Et grep kan være en stolheis på båtene. Kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA sier at de er kjent med problemet.

Trappeheis

- Vi vurderer imidlertid å gjøre noe med dette. Fylkeskommunen, som er tjenestekjøper hos oss, har som en test innstallert trappeheis på et av fartøyene til Helgelandske. Vi ønsker at tjenestekjøper skal vurdere slike løsninger også på våre skip, sier Norum.

- Hvorfor har ikke dette blitt vurdert tidligere?

- Skipene har ikke hatt dette utstyret og det har heller ikke vært et krav fra fylket, men vi håper at vi skal få til en slik løsning, sier  kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum i Hurtigruten ASA.