NRK Meny
Normal

– En sjeldent vanskelig etterforskning

Utfordringene står i kø når politiet i Narvik skal forsøke å finne ut hva som skjedde om bord det greske skipet «Anangel Explorerer», og på den måten løse drapsgåten de mener de står overfor.

Skip - «Anangel Explorer»

Politiet tror at noe kriminelt har tilstøtt en ukrainsk kvinne i 30-årene som er savnet på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det har nå gått åtte dager siden politiet i Narvik kalte inn til pressekonferanse og fortalte at de hadde siktet en gresk sjøoffiser for drap etter at det ble funnet blodspor etter savnet ukrainsk kvinne i 30-årene på et malmskip fra Amsterdam som lå i Narvik.

Politiet mener kvinnen ble drept om bord i lasteskipet «Anangel Explorerer», og at hun hadde en relasjon til mannen, som ble varetekstfengslet i fire uker. Skipet forlot Narvik sent mandag kveld.

Siden da har det lokale politiet i Narvik hatt hendene fulle. En slik sak dukker sjelden opp i et lite politidistrikt.

– Det er svært sjeldent vi står overfor en så komplisert etterforskning. Saken er vanskelig på veldig mange måter, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik til NRK.

Fant blodspor om bord

Den ukrainske kvinnen ble meldt savnet av sitt lands myndigheter for en drøy uke siden. Politiet i Narvik ba da om å få komme om bord i frakteskipet for å undersøke om kvinnen var der, etter at de fikk en henvendelse fra den ukrainske ambassaden. Det var hennes pårørende som ba om undersøkelsene.

Politiet fikk melding om at den savnede kunne ha gått om bord på skipet da det lå i havn i Amsterdam. Kvinnen ble ikke funnet, men politiet besluttet å opprette en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning.

Det ble også funnet blodspor og andre kroppsvæsker på et spesielt område om bord på skipet, ifølge politiet.

(artikkelen fortsetter under)

Mann drapssiktet i Narvik

Politiet avhørte 21 av skipets besetningsmedlemmer bør «Anangel Explorerer» fikk lov å seile sørover igjen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Vanskelig og tidkrevende

Når politiet nå skal legge puslespillet som skal gi det fulle bildet av hva som har skjedd, står utfordringene i kø:

Det finnes ikke noe lik. Politiet vet heller ikke hvor de skal lete, liket kan befinne seg hvor som helst mellom Amsterdam og Narvik. Politiet må etterforske i flere land. Saken involverer personer fra flere land, som snakker flere forskjellige språk.

– Alt dette gjør at det man normalt får gjort enkelt, nå blir vanskeligere og mer tidkrevende. I tillegg er jo enhver drapssak bestandig utfordrende i seg selv, sier Kvitvik.

Samarbeider med Nederland

Kvitvik kan også fortelle at politiet i Narvik har et nært samarbeid med politiet i Nederland.

– Vi har folk som jobber i politiet, som har som oppgave å håndtere samarbeid med andre stater. De bruker vi denne saken. Her fra Narvik har vi delvis kontakt direkte med Nederland, men også via norsk politi i utlandet, sier han.

– Det som blir det viktigste å avklare i de nærmeste dagene er om hovedansvaret for etterforskningen skal ligge i Narvik eller i Nederland, fortsetter Kvitvik.

En eventuell overføring av ansvar til Nederland kan også føre til at den siktede, som nå sitter i Bodø, blir flyttet til Nederland.

– Ønsker politiet i Narvik å beholde ansvaret?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det handler ikke om å ønske eller ikke ønske. Det handler om hva som er mest hensiktsmessig, hvor saken vil være lettest å etterforske, sier Kvitvik.

Created by InfoDispatcher

ETTERFORSKER MULIG DRAP: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på en pressekonferanse ved Narvik politistasjon.