Utenlandsk vogntog måket inne med politiets velsignelse

På Helgeland har politiet tatt i bruk nye metoder for å holde igjen utenlandske vogntog som kjører ulovlig på vinterveiene. I går kveld ble et vogntog rett og slett måket inn med store mengder snø.

Vogntog sperret inne med snø

OFFENSIV MOT DÅRLIG SKODDE VOGNTOG: I Hattfjelldal har lokale brøytemannskaper, på oppdrag fra politiet, måket store mengder snø rundt det utenlandske vogntoget. Hensikten er å hindre at sjåføren stikker av fra regninga.

Foto: Kristian Børresen

Slik blir det stående i Hattfjelldal inntil feilene er utbedra og regninga betalt.

Får ikke stikke av

Vogntog måket inne

Nesten begravd av snø, inntil feilene er utbedra og regninga er betalt.

Foto: Kristian Børresen

For å sikre at kjøretøyet ikke forlater, har politiet i samråd med lokale krefter i Hattfjelldal, måket vogntoget inne med store mengder snø.

– Snøen vil bli fjernet når kjøretøyet er i trafikkforsvarlig stand og regninga er betalt, skriver politiet på Helgeland i sin logg onsdag ettermiddag.

Overfor NRK.no utdyper politiet.

– Vi vil være sikker på at føreren ikke stikker av. Vi har en liten offensiv mot dårlig skodde kjøretøy. Og dette er et bevis på det, sier operasjonsleder Vegard Vordal ved Helgeland politidistrikt.

Må tenke kreativt

Det var i går kveld at detdårlig skodde utenlandske vogntoget sperret veien ved Krutfjellet i Hattfjelldal, helt sør i Nordland. Etterhvert ble vogntoget berget ned til bensinstasjonen i Hattfjelldal. Der ble det avdekket diverse mangler ved dekk og utrustning.

Et lyst hode kom på at politiet kunne alliere seg med lokale brøytemannskaper.

– Vi er nødt til å tenke kreativt. Og nå for tida er det noe vi har mye av på disse kanter, nemlig snø.

Hensikten med å sperre vogntoget inne er å hindre at sjåføren stikker av.

– Han vil nok bruke tid på å få gjort opp for dette her, mener Vordal i Helgelandspolitiet.

Har vedtatt forelegget

Vordal forteller at politiet ofte får meldinger fra norske sjåfører om at utenlandske sjåfører slipper billig unna.

– Sjåføren av det utenlandske vogntoget har vedtatt forelegget og kan fritt forlate landet. Men vi har tilbakeholdsrett på kjøretøyet inntil feilene er utbedret, og berging og forelegg er betalt.

Politiet på Helgeland vurderte også andre virkemidler for å holde igjen vogntoget, men landet på snøen.

– Vi vurderte hjullås, men det er vi ikke så vant med, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Vogntog vinter

ÅRLIG UTFORDRING: Hvert år blir vogntog stående fast på norske vinterveier. Her fra en kontroll på Ørskogfjellet av et utenlandsk vogntog.

Foto: Brede Røsjø / NRK