Hopp til innhold

Utenlandsk statsborger siktet for å ha kopiert dokumenter fra norsk rakettselskap

En ungarsk mann er siktet for å ha brutt seg inn på ISAR Aerospace Norges systemer og kopiert filer og lastet ned skadelig programvare. Mannen ble pågrepet 27. juni.

Mannen i 30-årene har tidligere vært ansatt hos ISAR Aerospace Norge, som blant annet produserer bæreraketter som kan skyte opp satellitter i bane rundt jorda.

Mannen skal skal ha tatt seg inn i datasystemene til selskapet, uten å ha tilgang.

– Han stiller seg fortsatt helt uforstående til siktelsen og erkjenner ikke straffskyld. Min klient mener det ikke er mulig for ham å ha gjort det politiet anklager ham for, sier den siktedes forsvarer Tor Haug til NTB mandag.

Politiinspektør Steffen Ravnåsen i Nordland politidistrikt forteller at mannen hadde tilgang til datasystemene, men at han ble fratatt disse rettighetene. Politiet mener at den siktede lastet ned skadelig programvare på en bærbar datamaskin tilhørende selskapet.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 204, som har en strafferamme med bot eller fengsel på inntil to år. Politiinspektøren utelukker ikke at siktelsen mot mannen kan bli utvidet.

– Vi tar det på største alvor. Det er en del tidkrevende arbeid i vente med gjennomgang av flere elektroniske lagringsenheter. Det kan komme andre og mer alvorlige lovbrudd inn i bildet, forteller Ravnåsen.

Politiet har ikke bestemt seg for om de vil forlenge varetektsfengslingen som utløper mot slutten av uken. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de er orientert om saken.

– Vi holdes løpende orientert av Nordland politidistrikt som etterforsker forholdet, seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

(©NTB)

Bygging ny spaceport Andøya

PST advarte for to uker siden. Nå er én person siktet for datatyveri

Én person er varetektsfengslet i to uker, siktet for datatyveri hos et romselskap på Andøya. Det skjer kort tid etter at PST advarte om det samme.