– Dette kom litt overraskende på, sier Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter.
Han forklarer at det ikke var varslet noen geomagnetisk storm på forhånd.
Det kraftige nordlyset som mandag kunne ses fra sør til nord, kom derfor som en overraskelse på både turgåere og forskerne.
Så hva skjedde?
Pål Brekke, fagsjef ved Norsk Romsenter, sier det kan være vanskelig å forutse bevegelse fra sola som ikke er direkte rettet mot jorda.
Foto: Norsk Romsenter– Når vi ser litt nærmere, ser vi at det var et gassutbrudd på sola 8. januar. Da ble det slynget ut et såkalt filament fra sola.
Et filament er en løkke med gass og magnetfelt fra sola.
– Den så ikke ut til å ha retning mot jorda. Men tydeligvis sneiet gasskyen likevel jordas magnetfelt og skapte en geomagnetisk storm.
Det ga et kraftig nordlys som mandag og tirsdag har fylt sosiale medier.
– Jo kraftigere denne stormen blir, jo lenger sør blir den synlig. I går kunne den ses helt sør til Arendal. Men det var Midt- og Nord-Norge som fikk det vakreste skuet ettersom man kunne se det rett over hodet sitt.
Mye energi skapte rosafarget himmel
En av dem som fanget nordlyset med kamera, var fotograf Rune Dahl i Narvik.
Det var minus 12 grader, gnistrende kaldt, stjerneklart og vindstille, forklarer Dahl.
I Instagramposten beskriver han det som «et av de mest magiske nordlysene» han noen gang har sett.
– Jeg ser ofte nordlys, men kvelden i går var helt spesiell. Uvanlig kraftig nordlys som vandret frem og tilbake over nattehimmelen. En sjeldent vakker opplevelse, utdyper Dahl til NRK.
Grønt er den mest vanlige fargen på nordlys, men mandag kunne man også se rosa og fiolette farger.
En kraftig nordlys startet mandag etter et gassutbrudd på sola før helga. – Første effekten kom allerede kl. 09:30 om morgenen i går norsk tid. Utover ettermiddagen og kvelden ble vårt magnetfelt virkelig rystet, sier Brekke ved Norsk Romforskning. Her fra Bremnes.
Foto: Fran-Johnny JohansenHvilke farger man ser på nordlyset avhenger av hastigheten og energien som slynges mot jordas atmosfære.
– Vanligvis er det mye grønt i nordlyset. Det er oksygen som blir truffet av partiklene i atmosfæren. Men hvis disse partiklene kommer enda raskere inn, så sparker de også i gang blant annet nitrogen som gir dette fiolette lyset. Det ga nydelige farger. Det fiolette lyset kunne man se mye av i går, særlig i starten i av solstormen, sier Brekke.
Han forteller at sola nå er inne i en ny syklus, som vil gi mye nordlys i årene som kommer. Så gikk du glipp av gårsdagens solstorm, kommer det garantert flere.
– Det lover godt for dem som ønsker å se nordlys i årene som kommer.



Et gassutbrudd på sola 8.januar 2021 førte til et fantastisk nordlys over Norge noen dager senere. Til venstre ser vi utbruddet på sola. Til høyre ser vi samme utbruddet sett fra SOHO satelitten, som nylig fylte 25 år.
ILLUSTRASJON: NOAA (t.v.) og ESA/NASA/SOHO/LASCO (t.h.)Se den kule videoen.