NRK Meny
Normal

Utålmodige vindkraftutbyggere

Utbyggerne av vindraft i Andøy venter fortsatt på tillatelse fra myndighetene. Samtidig når strømprisen nye høyder.

Vindkraft
Foto: Knut-Sverre Horn

Samtidig som strømprisen når nye høyder og forbruket stadig øker, venter en rekke utbyggere av vindkraft på tillatelse til å bygge.

På Andøya er et selskap klar til å sette opp de første av 36 vindmøller som kan dekke strømbehovet til hele Vesterålen, med sine 30.000 innbyggere.

Men de må vente på at myndighetene skal gi grønt lys.

- Det har gått veldig lang tid siden vi søkte konsesjon, og vi er blant de prosjektene i Norge som har vært nødt til å vente lengst, sier daglig leder i Andmyran Vindpark, Asgeir Andreassen

- Vi føler også at vi har det aller meste på plass, og her er vilje til å være med å bygge ut slike vindkraftverk nå, sier Andreassen.

Søkte i 2003

For tre år siden søkte selskapet om å få reise 36 større vindmøller på nordøst-siden av Andøya.

Til tross for sterk lokal motstand er konsesjon søkt og til behandling. Vindmålinger er gjennomført og i går var selskapet i møte med kommunen for å drøfte kompensasjon til lokalsamfunnet for en utbygging.

- Det er ikke nok at vi har alt rundt det lokale på plass. Vi må ha rammevilkår for hele vindkraftbransjen som skal gi oss trygghet i lang tid framover, sier Andreassen.

- De rammevilkårene som er bebudet fra myndighetene har vi ventet lenge på, og bransjen er veldig utålmodig på å komme videre, sier han.

Kan forsyne Vesterålen

Med full utbygging vil Andmyran Vindpark produsere nok kraft til å dekke behovet til hele Vesterålen med sine drøyt 30.000 innbyggere.

Med dagens strømpris vil en utbygging også være lønnsom. Spørsmålet er om forbrukerne kan regne med billigere strøm.

- Jeg tror det er slik at all ny produksjon vil føre til at det blir mer tilgang på kraft i markedet. Og så lenge forbruket er større enn produksjonen i Norge, vil produksjonen medføre lavere strømpris, sier Andreassen.