Normal

– Usolidarisk av fagforeningene å gå imot oljeboring i Lofoten

Høyre raser etter at flere fagforbund nå ønsker varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Energipolitisk talsperson Tina Bru hevder at det ikke tas hensyn til de mange tusen medlemmene i LO som jobber i oljenæringen.

Stokkvika ligger helt nord i området som er foreslått til å bli Lofotodden nasjonalpark

Hvorvidt man skal bore etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja har skapt mye debatt over lenger tid. Illustrasjonsfoto av Stokkvika i Lofoten.

Foto: Jon Olav Larsen

– Det er mange titusener medlemmer i LO som jobber i oljenæringen, og det vil få dramatiske konsekvenser for disse hvis LO ønsker å gå inn for et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Tina Bru (H) i politisk kvarter fredag morgen.

Bru møtte forbundsleder i Handel og kontor, Trine Lise Sundnes til debatt. Handel og kontor er det siste av en rekke forbund som har gått ut og sagt at de ønsker varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Dermed er det nå et flertall blant dem som skal på LO-kongress til våren om å verne de omstridte områdene i Nordland. Det betyr at LO, som tidligere har sagt at havområdene bør konsekvensutredes, kan bli tvunget til å snu.

Ikke godt nok

– Det er usolidarisk mot LO-medlemmene som jobber i oljebransjen, mener Bru.

Sundnes mener likevel at slik situasjonen har blitt er det viktig å tenke strategisk angående Norges arbeidsliv etter oljen.

HK-leder Trine Lise Sundnes

Leder av HK ønsker vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er jo ikke snakk om å stenge områder, men om å si nei til åpning av nye. Det er nå en økende miljøbevissthet i samfunnet, og Norge må også ta ansvar, sier hun.

Men en slik tankegang i en tid hvor Norge er preget av en oljekrise som har rammet flere arbeidsplasser, er Bru kritisk til.

Feil fokus

– Vi vet at det vi må gjøre i verden er å redusere oljeetterspørselen, men det hjelper ikke at vi struper ned tilbudet her. Det vil bare frata mange mennesker jobben sin, sier Bru.

Tina Bru

Tina Bru, energipolitisk talsperson i Høyre, mener fagforbundene er usolidariske.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Hun mener at åpning for oljeboring vil skape flere arbeidsplasser.

– Oljenæringen sliter, prisen har falt, og folk har mista jobben sin. Da må man legge tilrette for de arbeidsledige, sier hun.

Tenker på de arbeidsledige

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er enig.

– At sysselsettingssituasjonen i nord-norge går bra bør ikke være et argument for å fjerne gode arbeidsplasser som oljenæringen kan skape i tillegg, sier han til NRK.

Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener det er viktig å tenke på nye arbeidsplasser.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

Tidligere har Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag også gått inn for å verne de områdene i nord.

LO har har over 910 000 medlemmer her til lands, men når tre store forbund med over 460 000 medlemmer vil si nei, kan det bety omkamp på LO-kongressen til våren.

– Slik det er nå kan det jo hende at LO vedtar vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, men LO har en lang tradisjon på å diskutere seg frem til gode løsninger, som gjør at man kan få en styrt avvikling over tid, sier Sundnes.