NRK Meny
Normal

Usikkerhet foran årets sildefiske

Det er stor nervøsitet når det første sildefisket etter Russlands importstans nå starter for alvor. Men Sjømatrådet mener det ikke er grunn til bekymring.

Sild

Silda finner nye markeder etter russisk importstopp i høst.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Markedssjef for sild og makrell i Sjømatrådet, Jan Eirik Johnsen, mener norsk sildenæring i løpet av kort tid har gjort seg uavhengig av russerne.

– Så langt ser det bra ut. Det er kanskje overraskende for mange, men store markeder som Ukraina, Polen og Tyskland vil kjøpe mer norsk sild.

I 2013 solgte Norge sild til Russland for 778 millioner kroner. Landet var det viktigste markedet og ville blitt det også i år, hadde det ikke vært for den russiske importstoppen i august. Den kom som et svar på at Norge sluttet seg til EU og USAs sanksjoner mot Russland, som følge av situasjonen i Ukraina.

– Det går bedre enn vi trodde etter at det største markedet for sild er borte. Avsetningen på den silda som tas opp framover ser bra ut, sier Johnsen.

Helt uenig

På Værøy er daglig leder Arne Mathisen i silde- og makrellprodusenten Lofoten Viking ikke imponert over analysen til Sjømatrådet.

– Jeg er helt uenig. Vi får alltids solgt silda, men til hvilken pris, spør han.

Arne Mathisen

Arne Mathisen i Lofoten Viking på Værøy er bekymra foran høstens sildefiske.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Når det største og best betalende markedet forsvinner får det selvfølgelig konsekvenser. Det er ikke nødvendig å være rakettforsker for å skjønne det.

Mathisen sier han aldri har vært så nervøs foran en sildesesong før.

– Jeg har sjelden vært så usikker som jeg er foran denne sesongen.

Flere tiltak

Norske myndigheter har satt inn flere tiltak for å hjelpe på situasjonen med importstopp. Fiskesesongen er utvidet og Sjømatrådet har satt av 15 millioner kroner ekstra til markedsføring.

Johnsen i Sjømatrådet sier det også har betydning at det er mindre sild på markedet enn før.

– Sildekvotene er betydelig redusert de siste åra. Stabile markeder gjør at dette ser bra ut.