Normal

– Uverdig å behandle et offer for menneskehandel på denne måten

Traffickingofferet «Leah» må fortsette å leve uvisshet etter at hun i går fikk kontrabeskjed om utsendelse. – Det er uverdig å gi et offer for menneskehandel så mange ulike beskjeder om utkastelse, mener støtteorganisasjonen.

Leah

VET IKKE OM HUN FÅR BLI: Det har lenge vært klart at 'Leah' fra Nigeria skulle kastes ut av landet. Men kvelden før utsendelsesdatoen fikk hun kontrabeskjed. Nå er det uvisst hvor lenge hun får bli i Norge.

Foto: Håvard Karlsen

«Leah» (25) hadde hatt avskjedsfest og pakket kofferten. For fram til i går ettermiddag trodde traffickingofferet at hun skulle tvangsendes fra Norge til Italia i dag tidlig.

Men som NRK fortalte i går omgjorde Politiets Utledningsenhet vedtaket i siste minutt og «Leah» og datteren hennes får bli i Norge inntil videre.

Bakgrunnen var at italienske myndigheter har opplyst at de ikke har mulighet til å ivareta sikkerheten til «Leah» og datteren.

– Jeg var veldig overrasket over at jeg skulle få bli en stund til. Men samtidig er jeg forvirret for jeg forstår ikke hva som skjer, sier «Leah».

Leah og datteren

MED DATTEREN: Datteren til Leah er født i Bodø.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

– Uverdig behandling

Hun sier at uvissheten om hva som vil skje med henne og datteren er frustrerende.

– Jeg ønsker å få et endelig svar slik at jeg vet hva som blir framtiden til ungen min. Jeg ønsker at hun skal få vokse opp her i Norge. Det er henne jeg er aller mest bekymret over nå, forteller hun til NRK.no

Kvinnens forsvarer og støtteorganisasjonen Rosa krever svar på hva det betyr at politiet har bestemt at den lille familien ikke skal sendes ut av landet denne uken likevel.

– Men vi vet at det kan ta lang tid før hun får svar på om hun får bli i Norge. Det er en helt uholdbar situasjon, sier Mildrid Mikkelsen i ROSA-prosjektet.

Hun sier at det å få stadige og mostridende beskjeder om utsendelse, er en stor belastning for alle som håper på opphold i Norge.

– Det er uverdig å gi et offer for menneskehandel en slik behandling, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

"Leah" og datteren

'Leah' og datteren bor i dag på krisesenteret i Bodø.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Utsatt for grove krenkelser

Historien om den unge nigerianske småbarnsmoren i Bodø har engasjert mange.

«Leah» vokste opp under fattige kår i Nigeria, men uten verken nok mat, klær eller noe skolegang tok hun som 14-åring i mot jobbtilbudet i Italia.

På den måten ble hun et offer for menneskehandlere som fraktet henne til Europa. I Italia ble tvunget til prostitusjon og utsatt for grove krenkelser.

Mange støttespillere

I 2008 kom hun til Norge.

I 2010 ble hun fanget opp av det statlige prosjektet for ”Reetablering, Oppholdssteder, Sikkerhet og Assistanse” (ROSA), som tilbyr assistanse for kvinner utsatt for menneskehandel.

Hun var da gravid og fødte en datter, som i dag er to år.

Da det ble kjent at UDI ville sende de to ut av landet og til Italia har et stadig større nettverk slått ring om dem.

Nå er de derimot usikker på om de har grunn til å være glade for at mor og datter får bli inntil videre.

– Leah og datteren trenger ro og forutsigbarhet. De trenger svar slik at de kan få fortsette sitt liv nå, sier hun.

Video Aksjonerer for Leah

Mange har engasjert seg i saken til Leah

Foto: Nyhetsspiller

Kan fortsatt bli sendt ut

I en e-post til NRK sier Politiets Ulendingsenhet at italienske myndigheter har bedt om en utsettelse for å legge tilrette for å ta i mot kvinnen.

De er i dialog med italienske myndigheter og avventer svar fra dem.