NRK Meny
Normal

USA-suksess for Saltdaling

Saltdalskomponist Fred Jonny Berg får i disse dager oppleve det bare noen få norske komponister får oppleve i karrieren.

Tre kvelder på rad fremfører prestisjetunge National Symphony Orchestra verket hans "Flute Mystery" i Washington.

- Det er ingen tvil om at dette er sterkt. Jeg fikk en veldig varm mottakelse fra publikum og det vanket mange håndtrykk. Det var rett og slett en opplevelse å se at så mange likte dette, sier Berg på telefon fra USA.

Det var torsdag kveld at National Symphony Orchestra i USAs hovedstad Washington fremførte verket til saltdalingen for aller første gang. I spissen for framførelsen sto den verdenskjente irske dirigenten og fløytisten sir James Galway. Det var også han som falt for saltdalingens verk og tok det videre til orkester og dirigent i Washington. I går fikk "Flute Mystery" fin omtale Washington Post og andre aviser i USA.

- Det er historisk for min del. Jeg er vokst opp med disse navnene og sir James Galway har en helt spesiell tone jeg alltid har likt. Og da å høre han fremføre ditt eget verk og med det han tilfører framførelsen, er utrolig sterkt. Når man er på hans nivå trenger man ikke å gjøre annet enn det man absolutt har lyst til, sier Berg.

På plakaten står også musikken til Mozart, Rossini og Strauss og Fred Jonny Berg.

- Det er spesielt å se navnet mitt med disse, men samtidig er jeg også litt distansert. Det er som å ha et barn som lever sitt eget liv, sier Berg.