USA-fisker advarer mot olje

Hun fikk livsgrunnlaget ødelagt av oljegiganten BP. Nå har rekefiskeren fra Louisiana reist til Lofoten for å advare mot oljeutvinning.

Margaret C

ADVARER MOT OLJE I LOFOTEN: Margaret Curole fikk livsgrunnlaget ødelagt etter oljelekkasjen i Mexicogulfen.

Foto: Privat

Sammen med ektemannen har Margaret Curole drevet rekefiske i Mexicogulfen i mange år.

– Vi levde godt av fisket og vi kunne ikke tenke oss noe annet yrke. Selv med oljeindustrien som nærmeste nabo ante vi fred og ingen fare, forteller Maragret Curole.

Men så smalt det på oljeriggen Deepwater Horizon til British Petroleum (BP). Eksplosjonen førte til at riggen sank, oljebrønnen sprang lekk og siden har oljen strømmet ut i Mexicogulfen.

Kan skje i Lofoten

– For oss ble verden snudd på hodet. Katastrofen som så mange ikke trodde kunne skje var plutselig et faktum. Og dette kan skje i Lofoten. Derfor har jeg og mannen reist hit, for å fortelle om våre erfaringer og advare norske politikere.

Maragret Curole har de siste dagene reist rundt i Lofoten sammen med ektemannen. Det er første gangen de er her, og hun sier de har brukt tiden godt til å få med seg mest mulig av naturen.

– Vi har besøkt mange plasser på kloden vår, men den uberørte naturen i Lofoten er noe av det vakreste vi har sett, sier Maragret Curole.

Hun forteller at i går kveld satt hun lenge og bare så ut av hotellvinduet i Lofoten der hun bor, med utsikt mot hav og fjell.

Begynte å gråte

– Jeg satt lenge og betraktet denne fantastiske naturen. Tanken på oljeutvinning i dette sårbare området slo inn og jeg begynte å gråte. Det må ikke skje, sier Margaret Curole.

For ifølge Margret Curole har teknologien som anvendes i forbindelse med oljeutvinning på så store havdyp ikke endret seg på 40 år.

Alltid risiko

– Dette mener jeg å ha beviser for, uansett hva BP og de andre oljeselskapene hevder. Risikoen for en katastrofe som vi har opplevd i Mexicogulfen vil alltid være til stede. Det finnes ingen som kan garantere for at noe slikt ikke skjer igjen. Og Lofoten er spesielt utsatt, fordi dette området er så til de grader sårbart, sier Maragret Curole.

Torsdag skal hun fortelle om sine erfaringer på Naturvernforbundets miljøfestival i Kabelvåg, og hvorfor Norge må si nei til oljeutvinning i Lofoten. Her møte hun SV-leder Kristin Halvorsen, Sp-leder Liv Signe Navarsete, nestleder Inger Lise Hansen i KrF og Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun skal holde både foredrag og appeller i Kabelvåg.

Margaret Curole sier hun ikke er i mot oljeutvinning i alminnelighet.

– Men oljevirksomhet på store havdyp der det drives fiske må ikke tillates, sier hun.