Hopp til innhold

Unngå å gå tom for mobildata med disse smarte triksene

Opplever du å gå tom for mobildata på abonnementet ditt før måneden er omme? Da kan disse tipsene hjelpe deg.

Marita Sofie Olaussen holder en mobiltelefon i hendene

Mobilen bruker vi så vel hjemme som når vi er ute på farten. Da er det greit at man har tilgang på mobildata.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Denne uken gikk Nord-Norges største telekonferanse av stabelen i Bodø, hvor fagfolk fra hele landet var samlet seg for å diskutere aktuelle bransjerelaterte temaer.

Redaktør Arne Joramo i Telecomrevy

Redaktør Arne Joramo i Telecomrevy.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

En av de fremmøtte var Arne Joramo, som er redaktør i nettavisen Telecomrevy, som spesialiserer seg på innhold om og for telebransjen. Han har blant annet arbeidet med datapakker, som de fleste av oss har et forhold til gjennom mobilabonnementene våre.

– Hvis du ser en én times video på Netflix i HD tapper det datapakken din for rundt to gigabyte. Når vi i tillegg vet at nær halvparten av all datatrafikk på Facebook består av levende bilder, skjønner jeg godt at særlig ungdom har problemer med å avfinne seg med rimelige datapakker, sier Joramo til NRK.

Senior kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Telia (tidligere NetCom) forteller at databruken varierer veldig fra person til person.

– Noen er på nett hele tiden og klarer seg ikke uten en stor datapakke, mens andre bruker veldig lite av sin månedlige kvote. For å finne en pakke som passer ditt bruk kan det kan være lurt å tenke over hva man trenger data til.

Så hva kan man da gjøre for å få datapakken til å vare lengst mulig? Her er ekspertenes råd:

1. Undersøk hvor mye du faktisk bruker

Et godt sted å starte når du skal velge en leverandør i utgangspunktet, er altså å finne ut hvor mye mobildata du faktisk bruker i løpet av en måned. Her du kan for eksempel be om å få tilsendt statistikk fra nåværende, eventuelt tidligere, leverandør.

Mobildatabruk i perioden

Oversikt over databruk på en iPhone.

Foto: Skjermdump

På de fleste smarttelefoner kan du dessuten se hvor mye du har brukt over en gitt periode. På iPhone kan du gå inn på Innstillinger – Mobilnett og studere tallene under «Mobildatabruk». Her kan du også se hvilke apper som «stjeler» mest trafikk, og eventuelt slå disse av. Du kan nullstille statistikken helt nederst, og slik følge databruken fra måned til måned.

Har du en Android-telefon går du inn i innstillinger, deretter «databruk» og velger en periode. Da kommer det opp en liste over de appene som bruker mest data.

– Er man kun ute etter mobildata kan man se på et lite selskap som heter Banzai. De har gode tilbud når det gjelder store pakker mobildata. Også Telenor og Telia har rimelige pakker hvis man vil ha tale i tillegg, sier Joramo.

2. Velg riktig datapakke

Det er viktig å være klar over at det finnes to typer datapakker som man kan kjøpe av operatørene. Det ene er mobilt bredbånd, mens det andre er mobil med datapakke. De fleste av oss har sistnevnte, hvor man for eksempel har 2, 5 eller 10 gigabyte data inkludert i måneden, og må betale ekstra utover det.

– For storbrukere, kan det lønne seg med mobilt bredbånd. Hovedforskjellen er at her får du ikke tale med. De billigste pakkene koster rundt 400 for 20 gigabyte, opp til 700–800 kroner for 100 gigabyte, sier Joramo.

Når du har valgt en pakkeløsning som passer deg og dine behov, kan du se nærmere på hva du kan gjøre for å få valgt datapakke til å rekke lengst mulig:

3. Spar data i iOS 9

Slå av WiFi-hjelp her

Spar data ved å slå av WiFi-hjelp.

Foto: Skjermdump

Med introduksjonen av iOS 9 på Apple-enheter oppdaget mange at datapakkene ble «spist opp» raskere enn før. Årsaken viste seg å være Apples nye «WiFi-hjelp», som betyr at mobildata benyttes automatisk når WiFi-forbindelsen er dårlig.

Siden funksjonen er på som standard, kan dette gjerne gjelde deg, og du kan slå dette av nederst under Innstillinger – Mobilnett, skriver Macworld. Nettstedet opplyser at Apple selv har innrømmet at den nye funksjonen kan føre til at bruken av mobildata øker.

Har du aktivert Push for å hente nye data? Da blir nye data sendt til iPhone-enheten fra tjeneren straks det er mulig. Du kan slå av Push under Innstillinger – Mail, kontakter, kalendere – Hent nye data på iOS.

Et siste tips finner du under Innstillinger – Generelt – Bakgrunnsoppdatering på iPhone. Hvis du ikke vil at apper skal oppdatere innhold i bakgrunnen, bør du slå av også dette.

4. Vent med de store nedlastingene

Automatisk nedlasting

Å slå av automatiske nedlastinger kan være lurt.

Foto: Skjermdump

Store oppdateringer, for eksempel ny Apple iOS eller ny Android-versjon, bruker en del data, så hvis du vil spare datakvoten til morsommere ting enn det, er det lurt å vente med store oppgraderinger til du er på et trådløst nett.

– Det samme gjelder nedlasting av nye spill og apper. Det oppgis i appbutikken hvor store spillene er, så det kan være fint å sjekke det før man laster inn, sier Scheen i Telia.

Flere apper, som for eksempel Dropbox, har dessuten en funksjon som gjør at de ikke laster opp før man er på WiFi.

– Ikke la mobilen oppdatere appene automatisk når du bruker mobildata. For eksempel kan du i Google Play Butikk gå inn i innstillinger, trykke på «Oppdatere apper automatisk» og velge «Oppdater apper automatisk bare via WiFi».

Musikkstrømmetjenester som Spotify og Wimp bruker også mye data, det samme gjør en del spill og bildeopplastningtjenester som Dropbox.

5. Video – den store datatyven

Uansett hvordan du snur og vender på det, er det spill og video som vil ta mest trafikk, sier Arne Joramo. Om fem år vil 90 prosent av trafikken til Facebook være nettopp video, hevder han.

– Skru ned kvaliteten, hvis du har mulighet til det, så sparer du trafikk. Netflix gjør det automatisk, basert på tilkoblingshastigheten.

På Facebook spilles nå videoer av automatisk etter hvert som du ruller nedover strømmen din. Du kan med fordel gjøre det slik at autoavspilling kun skjer når du er tilkoblet WiFi. Det gjør du ved å gå inn i Facebook-appen, klikke på mer-symbolet nederst til høyre, klikke videre på Innstillinger – Kontoinnstillinger og så Video og Bilder. Under Autoavspilling kan du velge når videoer skal spilles automatisk.

Slå av autoavspilling i Facebook

Slå av autoavspilling i Facebook når du er utenfor trådløst nettverk.

Foto: Skjermdump

6. Last ned websidene på forhånd

En snedig funksjon som ble introdusert med iOS 7, er muligheten til å laste ned websider som du vil lese når du er ute på farten. Det er spesielt nyttig på ferie. Ved å bruke WiFien på hotellet, kan du laste ned nyhetsartikler og lignende, og lese dem senere på stranda uten å måtte slå på dataroaming.

Du legger til sider i leselisten ved å klikke på delingsknappen nederst mens du er i Safari, deretter «Legg til i leselisten». Når du er på farten kan du hente opp siden ved å klikke på naboikonet til høyre, og deretter på brille-ikonet i midten.

7. Når det er helt krise

Når alt annet feiler, kan du på alltids slå av all bruk av mobildata. Det gjør du under telefonens innstillinger. På iPhone finner du det under Innstillinger – Mobilnett. Her kan du også slå av og på dataroaming, som er mest aktuelt når du er i utlandet.

Dette er også en fin måte å spare strøm på når batterinivået er lavt.

Har du flere tips? Del dem i kommentarfeltet under!