Hopp til innhold

Universitets-splid i Frp

Fremskrittspartiets Tord Lien vil ikke at Høgskolen i Bodø skal få universitetsstatus. Men han møter sterk motstand fra partikollega Kenneth Svendsen.

Kenneth Svendsen (FrP)

STØTTER HIBO: - Dersom Høgskolen i Bodø fyller kravene for universitetsstatus, ja så skal de ha det, sier Kenneth Svendsen fra Frp.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Norge har nok universiteter som det er. Selv dagens sju universiteter er i overkant råflott for en befolkning på 4,8 millioner, mener stortingsrepresentant Tord Lien.

– Dagens høyskoler må heller fokusere på den viktige profesjonsutdanningen, ikke strebe etter å bli universiteter, sier Lien til Avisenes Nyhetsbyrå.

– Mangfold gir konkurranse

Stortingsrepresentant for Frp i Nordland, Kenneth Svendsen er sterkt uenig i partifellens uttalelser.

– Et mangfold av universiteter vil styrke kvaliteten og gi sunn konkurransen. Det viser all erfaring. Og når høgskoler fyller kriteriene som er lagt for å få universitetsstatus, så er det klart at de skal få det, sier Svendsen.

– Dette får bli en krig i stortingsgruppa, sier han.

Universitetet i Nordland?

Høgskolen i Bodø har lenge jobbet for å bli universitet, og er inne i viktig fase i arbeidet med å etablere Universitetet i Nordland. Søknaden om akkreditering av Høgskolen i Bodø som universitetet ble sendt til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) 8. september 2009. NOKUT har bekreftet at fagkomiteen besøker Høgskolen i Bodø 27.-28. april 2010.

Gradene som Høgskolen har søkt på grunnlag av er PhD i bedriftsøkonomi ved Handelshøgskolen, Bodø (HHB), PhD i sosiologi ved Fakultet for samfunnsvitenskap (FSV), PhD i profesjonspraksis ved Profesjonshøgskolen (PHS), og PhD i havbruk ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA).

I tillegg til Bodø ønsker også Høgskolene i Møre og Romsdal, Telemark, Hedmark/Oppland, Vestfold/Buskerud og Akershus å oppnå universitetsstatus.

Lien mener debatten om flere universiteter bør legges død, begrunnet i at man heller bør styrke de eksisterende universitetene for å nå opp i internasjonal konkurranse.

– Universitetene holder ikke mål

– Det er kun universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim som holder et nivå og har en bredde som gjør dem til interessante aktører og spydspisser internasjonalt. De fire andre universitetene kunne strengt tatt vært uten universitetsstatus, for fagmiljøene der gjør dem bare nasjonalt og regionalt relevante, sier Lien.

Svendsen vil ikke kommentere synsingen fra Lien, men sier at man først og fremst må forholde seg til det gjeldende regelverket.

– Jeg kjper ikke hans argumnetasjon. Etter dagens regler er universitetsstatus fullt fortjent til dem som fyller kravene. Så kan man heller diskutere om reglene bør endres, men det har jeg ingen formening om, sier Svendsen.