Hopp til innhold

Ungene hans ble sluppet fri i natt

Lokalbefolkninga i Gildeskål samlet inn 250.000 i løsepenger for å frigjøre fire barn som ble kidnappet av menneskehandlere i Sinai. I natt skal barna ha blitt sluppet fri.

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

HÅP FOR EN FORTVILT FAR: Bieday Razene Hambeer og hjelperne hans i Gildeskål har greid å samle inn pengene kidnapperne krever for å løslate de fire barna hans. De har i flere uker vært holdt som gisler i Sinai-ørkenen.

– Så vidt vi vet er ungene kommet fram til Kairo, hvor de er i sikkerhet. Barnas far Bieday Razene Hambeer er svært lykkelig over at saken har fått en lykkelig utgang, sier Heidi Meland, som er leder for støttegruppa for den eritreiske pappaen som bor på flyktningmottaket på Inndyr i Gildeskål.

Årsaken til at barna er i sikkerhet er at lokalbefolkningen i Gildeskål har klart å samle inn 250.000 kroner i løpet av noen uker.

– Kidnapperne har fått pengene sine, har holdt avtalen sin og har sluppet barna fri. Verken nasjonale eller internasjonale myndigheter har løftet en finger for å bidra til dette.

For midt i lettelsen og gleden, kjenner støttegruppa på bismaken det er å ha betalt 250.000 kroner til kriminelle menneskesmuglere.

– Det er forferdelig å tenke på at lokal innsats fra privatpersoner må til å få barna fri. Men det var ingen annen mulighet. Ingen har vært villig til å hjelpe, og det er skremmende. De kriminelle bandene har fått bekreftet at dette er god business. Vi er mildt sagt frustrerte og oppgitte, sier Meland til NRK.no.

Vil få barna til Norge

Viser fram barna som er kidnappet i Sinai-ørkenen

UVISS SKJEBNE: Hambeer viser fram bilder av barna. Nå håper han de kan få komme til Norge.

Foto: Kari Skeie / NRK

Støttegruppa har gjort avtale med FN Høykommiseriat for flyktninger om å ta vare på ungene, og ta dem med til den norske ambassaden.

– Nå venter vi på en konkret avtale med ambassaden. UDI må prioritere saka slik at de kan komme til Norge og gjenforenes med faren sin, sier Meland.

Flyktningtjenesten i Gildeskål ha bedt UDI formelt om å prioritere denne saka for familieinnvandring, ettersom det gjelder barn på flukt som har vært offer for menneskehandel.

– Saken gjelder mindreårige barn uten tilsyn i et land hvor de oppholder seg illegalt. De er ofre for trafficking , og det tilsier at UDI bør ta tak i denne saken umiddlebart. Vi har gjort vårt, nå er resten opp til norske myndigheter, sier Meland videre.

Samlet inn 250.000

I Gildeskål har innbyggerne mobilisert kraftig den siste uka for å samle inn nok penger for å få frigjort de fire barna, som ble kidnappet i Sinaiørkenen i Egypt.

Faren til barna er flyktning fra Eritrea og kom til Gildeskål for fem måneder siden. Kidnapperne satte fram krav om 250.000 kroner innen lørdag.

– Kidnapperne ringer flere ganger om dagen og truer med å torturere barna om de ikke får pengene, fortalte Bieday Razene Hambeer til NRK via tolk før helga.

Fire av fem barn kidnappet

Hambeers historie begynner i Eritrea – et av verdens verste regimer. Familien flykter, men i Sudan blir fire av barna i alderen 12–14 år kidnappet og fraktet til Sinai i Egypt.

Der ble de holdt fanget av kriminelle som truet med å selge ungenes organer hvis ikke kravet om løsepenger ble innfridd. Historien til Hambeer er ikke unik.

FN kjenner godt til problemet, og får nesten daglig rapporter om nye kidnappinger. I Sinaiørkenen blir flere tusen desperate flyktninger holdt fanget og truet. Betales det ikke løsepenger blir de torturert, og i verste fall drept.

– Vi vet ikke mer enn at det skal være kriminelle fra Eritrea, Sudan, og Sinai som samarbeider og deler pengene fra utpressingen. Ifølge den norske ambassaden i Khartoum var det en navngitt beduingruppe raidet leiren hvor barna befant seg. Vi har også navnet på lederen av gruppen. Det vi vet er at det er store penger å hente på denne kriminelle virksomheten, sier Heidi Meland.

I Gildeskål har folk slått ring rundt den eritreiske flyktningen.

– Vi er alle en del av lokalbefolkninga, og da må man støtte opp om noe sånt som dette. Når man sjøl har unger så kan man kanskje tenke seg hvor vondt det må være å ha unger som er kidnappa, sier daglig leder Cecilia Lundbakk ved «Heimsjyen».

Innsamling med bismak

Heidi Meland

Heidi Meland

Foto: Kari Skeie / NRK

Heidi Meland leder aksjonsgruppa som startet innsamlingen for tre uker siden. Bedrifter, privatpersoner og fagforeninger har stilt opp. Fredag ettermiddag kom meldinga om at de har klart det. Til sammen er det skaffet til veie 250.000 kroner som kidnapperne krever.

– Det er en veldig dobbel sak. Det er helt forferdelig å gi penger til kriminelle. På den andre sida så gjelder dette våre unger, de som skal bli våre unger. Og dersom det går galt, hvordan skal vi da leve med at vi ikke gjorde det vi kunne, sier initiativtaker til innsamlinga, Heidi Meland.

Problematisk innsamling

Journalist i NRK, Tormod Strand har flere ganger vært på jobb i det aktuelle området. Han sier det er problematisk med slike pengeinnsamlinger.

– Rent menneskelig kan man veldig godt forstå at folk samler inn penger. Men ved å gi penger bidrar man dessverre til at denne trafikken øker og at kidnapperne i neste omgang krever enda mer penger. De som står bak er klar over at mange av flyktningene har slektninger i Vesten.

– Hva vet du om omfanget av dette?

– Da jeg var i Israel i april/mai ble det sagt at beduinstammer holder eritreiske gisler 15 forskjellige steder i Sinaiørkenen. Et anslag på 2000 gisler, var det jeg hørte der nede, sier Strand til NRK.no.