Hopp til innhold

Unge Høyre vil ha valgfritt sidemål i Nordland

Unge Høyre vil ha valgfritt sidemål i Nordland. Bak kravet har de 700 underskrifter fra skoleelever i fylket.

Video Bodø Unge Høyre vil ha valgfritt sidemål

SE VIDEO: Marius Hansen (tv) og Joakim Sennesvik fra Unge Høyre leverte i dag 700 underskrifter til fylkesordfører Mariette Korsrud.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag leverte Bodø Unge Høyre, med leder Joakim Sennesvik i spissen, 700 underskrifter fra skoleelever i Bodø og Narvik til fylkesordfører Mariette Korsrud.

– Nå har vi samlet inn underskrifter på videregående skoler i Bodø og Narvik for at Nordland fylkeskommune skal innføre en prøveordning med valgfritt sidemål, sier Sennesvik.

  • Er du enig med lederen i Bodø Unge Høyre? Diskuter nederst i saken.

– Vil bli bedre i hovedmålet

Sennesvik i Unge Høyre har likhet med flere andre videregående elever i fylket sett seg lei på den obligatoriske undervisningen i nynorsk.

Han mener at karakterene til elevene vil bli bedre dersom de kun trenger å konsentrere seg om en språkform av gangen.

– Vi har sett positive resultater av dette tidligere, blant annet i oslo, der karakteren i hovedmål har gått opp og interessen for sidemålet har steget, forteller han.

Sennesvik mener full konsentrasjon om hovedmålet er spesielt viktig i Nordland.

– Særlig i et fylke som Nordland, der karakterene ligger litt lavere enn resten av landet, vil det være positivt om elevene kan konsentrere seg om hovedmålet, sier han.

– Ingen problemer å lære to språk

En som naturlig nok er uenig med lederen i Unge Høyre, er Janne Nygård. Hun er leder av Norsk målungdom.

– Jeg tror ikke det er sånn at når elevene lærer nynorsk, så blir de dårligere i bokmål. Jeg tror ikke norske elever har noen problemer med å lære seg to skriftspråk, sier hun.

Janne Nygård

Janne Nygård tror ikke elevene blir flinkere i språk dersom de slipper obligatorisk sidemål.

Foto: Pressefoto

Nygård har ikke noe tro på resultatene fra Oslo.

– Det forsøket i Oslo er omdiskutert. Forskerne sier at jo flere språk du behersker, jo bedre blir du i språk, sier hun.

– Kanskje mange ikke ser at dialekten de bruker til daglig ligger nærmere nynorsk enn de tror. Det handler om fordommer, fortsetter hun.

Ikke enig med elevene

Selv om 700 elever håper å slippe unna nynorsk, er ikke lærerne nødvendigvis enig i det.

– Hvis elevene måtte velge et skriftspråk, kunne det like gjerne være et liberalt nynorsk. Hvis vi ser på de pedagogiske utfordringene bør talespråk og skriftsspråk være så nær hverandre som mulig for at elevene skal beherske skriftspråket, sier faglærer i norsk ved Bodin videregående skole i Bodø, Marianne Texmo.

Nå er det opp til fylkeskommunen å avgjøre om elevene får viljen sin.

– Hvis vi får over 500 underskrifter må vi behandle saken i fylkeskommunen, der politikerne vil stemme enten ja eller nei, sier fylkesordfører Mariette Korsrud fra arbeiderpartiet.