NRK Meny
Normal

REC-ansatte må bryte opp og dra

Dette bildet fra Glomfjord blir kanskje kun et trist minne for familien Barbara og Johnny Bakke.

Barbara og Johnny Bakke

VURDERER Å FLYTTE: Når jobben forsvinner, forsvinner også livsgrunnlaget.

Foto: Sigurd Steinum

For kanskje må den lille familien flytte på seg etter nedleggelsene i solcellefabrikken REC, der begge er ansatt. Nordland tømmes nå for unge arbeidstakere etter at flere industribedrifter har lagt ned.

Lange dager i heimen

Mens Barbara ennå har jobb i den delen av virksomheten som fortsetter, sitter Johnny hjemme, kun et steinkast fra fabrikken der han har jobbet i mange år.

Han forteller om lange dager, og mye usikkerhet.

– Vi får jo høre veldig lite. Jeg er usikker på hva vi skal gjøre i framtida. Bør vi finne oss nytt arbeid, et annet sted?

Se video:

Video Unge folk må flytte

Unge folk må flytte

Tvinges bort

Samtidig som unge REC-ansatte vurderer å flytte, viser tall at Nordland er i ferd med å tømmes for unge arbeidstakere.

Selv om befolkningstallet for Nordland øker, risikerer fylket å bli tømt for arbeidstakere i aldersgruppen 20-40 år, etter at flere industribedrifter legges ned.

Barbara Bakke og familien kan bli tvunget til flytte ut etter nedleggelsene i REC, og det synes hun er synd. – Det er jo her vi ønsker å være. Men nå har jeg en dårlig følelse i magen, og det er jo umulig å planlegge framtida.

Hvordan kan man fristes til å bli

I Bodø prøver man nå å ta problemstillingen på alvor, og prosjektleder Linda Dokmo i "Bodø i vinden", mener landsdelen er underkommunisert.

– Vi trenger å bygge kunnskap og kjennskap til Bodø og regionen. Det gjelder ikke bare 20-40-åringer, men opinionen generelt.

Se video:

Video Hvordan får man folk til å bli

Hvordan får man folk til å bli

Ungdommene blir på studiestedet

Men det er spesielt befolkningsutviklinga blant 20-40-åringene som er bekymringsfull. En tabell viser at siden 1995 har Nordland hatt en befolkningsnedgang blant 20-40 åringene på hele 22,5 %.

– En av årsakene er at ungdom reiser ut og tar seg utdanning. Deretter skaffer de seg jobb og familie på studiestedet, og kommer ikke tilbake, sier leder i NHO Nordland, Odd Henriksen.

Ny kampanje for å gjøre seg lekre

Det er denne utviklinga "Bodø i vinden" vil prøve å snu, og da er det viktig å greie å holde på de mellom 20 og 40.

Derfor har de satt igang en riksdekkende kampanje for å gjøre seg lekre, både for de som bare er innom byen på en snarvisitt, og de som er kommet hit for å studere og vil være ambassadør for universitetet.

– Ja, det håper jeg at de vil være for oss, sier Linda Dokmo.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.